Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind plafonarea prețurilor RCA
Guvernul a aprobat miercuri, 5 aprilie, îngheţarea temporară a tarifelor poliţelor RCA pentru o perioadă de 6 luni la valoarea din februarie 2023. Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul şedinţei de Guvern că va condiţiona această plafonare de elaborarea unor schimbări de lege „care să asigure evitarea unor astfel de derapaje”.
Nicolae Ciucă a subliniat că în cadrul întâlnirilor avute a condiţionat aprobarea proiectului de hotărâre de elaborarea în cele 6 luni a modificărilor legislative care să asigure că nu vor mai fi derapaje viitoare pe piaţa asigurărilor. „Este cea de-a treia societate care intră în faliment în piaţa asigurărilor. Consider că este absolut inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară, împreună cu celelalte instituţii, Consiliul Concurenţei, şi cu ceilalţi actori din piaţa asigurărilor trebuie să aibă un dialog onest, transparent şi foarte clar vizavi de modificările legislative care trebuie să fie realizate. Eu vă asigur că nu voi accepta ca în interiorul celor 6 luni această asumare să nu fie dusă la bun sfârşit”, a declarat premierul.
Tarifele RCA vor fi plafonate la nivelul din februarie 2023
Reprezentantul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prezent la şedinţa de Guvern a oferit detalii privind modificările aduse prin proiectul de hotărâre referitor la poliţele RCA. „După cum ştiţi de săptămâna trecută, principalele elemente ale acestei hotărâri de Guvern se referă la modul de vânzare efectivă a poliţelor RCA pentru următoarele 6 luni. Aceste tarife calculate şi ofertate în piaţă de către asigurători vor fi cele de la sfârşitul lunii februarie 2023. De asemenea, se vor plafona şi comisioanele de distribuţie ale brokerilor la nivelul de 8% din prima netă, iar toţi asigurătorii vor calcula şi vor oferta aceste tarife la nivelul de B0, baza de la care se porneşte orice calcul, care, ulterior, va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportamentul acestora în anii anteriori. Acest lucru, în urma discuţiilor cu asociaţiile de transportatori, se va aplica şi BAR-ului, BAR-ul este Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România. (…) Esenţa juridică a acestei hotărâri constă în Legea Consiliului Concurenţei, care ne permite să facem aceste ajustări sau intervenţii în ajustări pe piaţă”, a declarat reprezentantul ASF.
Ședința de Guvern din data de 5 aprilie 2023 – VIDEO