Ghidul complet al amenzilor: cu cât s-au scumpit, care sunt clasele de abateri şi câte puncte îţi „fură” fiecare întâlnire cu poliţiştii

Autor: Vlad MIRONESCU 08 apr. 2016 Știri auto
Ghidul complet al amenzilor: cu cât s-au scumpit, care sunt clasele de abateri şi câte puncte îţi „fură” fiecare întâlnire cu poliţiştii

 


Creşterea salariului minim pe economie începând cu luna viitoare va conduce la o majorare a nivelului amenzilor rutiere, având în vedere modul în care se calculează un punct de amendă, informează Ziarul Financiar.

Salariul minim pe economie va creşte de la nivelul actual de 1.050 de lei la valaorea de 1.250 de lei brut începând cu luna mai a acestui an, potrivit calendarului stabilit de Guvern.

Potrivit Codului rutier, amenzile contravenţionale se stabilesc în „cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate”, iar un punct-amendă reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie.

Cu alte cuvinte, pentru fiecare punct de amendă primit sub formă de contravenţie, un şofer va trebui să plătească 125 de lei amendă începând cu luna mai, cu 20 de lei mai mult faţă de situaţia din prezent.

Astfel, dacă un şofer schimbă direcţia fără să semnalizeze sau nu respectă semnificaţia culorii galbene, va fi penalizat cu 2 sau 3 puncte amendă. Dacă nu respectă semnificaţia indicatoarelor şi marcajelor, şoferul va fi sancţionat cu amenzile din clasa a IIa, de 4 sau 5 puncte de amendă.

Conform Codului Rutier, clasele de sancţiuni sunt urmatoarele:

a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda;

b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amenda;

c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amenda;

d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda;

e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amenda.*

* Contraventiile prevazute la clasa a V-a de sanctiuni se aplica persoanelor juridice.



Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide