Francezii doresc interzicerea trotinetelor electrice, după un accident care a dus la moartea unei femei
Francezii doresc interzicerea trotinetelor electrice, după un accident care a dus la moartea unei femei în Paris. Aceasta a fost lovită de o trotinetă electrică în timp ce se afla pe trotuar.
Municipalitatea din Paris dorește interzicerea trotinetelor electrice dacă operatorii de astfel de mijloace de transport nu rezolvă problemele legate de siguranța acestora. Autoritățile locale le-au cerut companiilor private care închiriază trotinete electrice în capitala Franței să limiteze viteza dispozitivelor și să nu permită parcarea lor în zonele rezervate pietonilor.
La începutul acestei luni, o femeie în vârstă de 31 de ani a decedat după ce a fost doborâtă de o persoană care mergea pe o trotinetă electrică. Poliția a acuzat această persoană de omucidere. În Paris, sunt disponibile pentru închiriere aproximativ 20.000 de trotinete electrice, cele mai multe putând depăși o viteză de 50 km/h.
În 2019, guvernul francez a introdus reguli mai stricte pentru trotinetele electrice, după ce au avut loc sute de incidente, inclusiv câteva decese. În prezent, pot folosi acest mijloc de transport doar persoanele cu vârsta peste 12 ani, iar circulația trotinetelor pe trotuar este interzisă, ca și în țara noastră. În plus, numai o singură persoană poate călători pe o trotinetă.
Francezii doresc interzicerea trotinetelor electrice. Care este situația din România
Viceprimarul Parisului, David Belliard, a anunțat că contractele pentru furnizorii de trotinete electrice de închiriat nu vor fi reînnoite anul viitor, dacă nu va exista o „îmbunătățire semnificativă a situației și dacă trotinetele nu își găsesc locul în spațiul public fără a provoca perturbări sau pericole suplimentare”. De asemenea, Belliard le-a cerut operatorilor să limiteze viteza trotinetelor electrice la cel mult 10 km/h.
Și autoritățile din Copenhaga au interzis în centrul orașului serviciile care oferă spre închiriere trotinete electrice, chiar dacă o fac dintr-un motiv diferit. Autoritățile spun că oamenii, în special cei în vârstă, au dificultăți în a ocoli pe trotuarele înguste trotinetele lăsate la întâmplare de utilizatorii neglijenți.
În România, trotinetele electrice sunt încă în luna de miere cu autoritățile, chiar dacă legislația a devenit și la noi mai strictă. Ca și la Paris, trotinetele electrice nu au voie pe trotuare, iar cei care le conduc trebuie să aibă cel puțin 14 ani împliniți. Cu toate acestea, și în România s-au înregistrat accidente mortale provocate de trotinete electrice. Autoritățile nu au anunțat nicio măsură în urma acestui accident, care a trecut aproape neobservat.