Ford Kuga este cel mai vândut model cu propulsie plug-in hybrid în Europa, dar cum se comportă varianta full hybrid? Pentru a afla fix acest lucru, am luat un exemplar la test.
Lansat în 2008, Ford Kuga se află acum la cea de-a treia generație. SUV-ul compact al producătorului american are o lungă istorie pe piața europeană și este chiar cel mai vându hibrid cu încărcare la priză din Europa. Noi am vrut să vedem cum se comportă cealaltă versiune hibrid, cea convențională, așa că am luat un Ford Kuga să îl testăm.
Mașina a fost un Kuga în echiparea de top, Vignale, cu mai toate opționalele bifate. Probabil că majoritatea clienților se va orienta către nivele de echipare mai convenționale, dar acest nivel de top a oferit o experiență plăcută.
La exterior adaugă ornamente din crom satinat și embleme specifice, iar jantele cu diametrul de 20 de inch completează frumos aspectul general al mașinii. Blocurile optice cu tehnologie LED arată bine și oferă vizibilitate bună. În plus, ne-a plăcut să vedem că mașina păstrează evacuări reale și că Ford nu a recurs la vreun artificiu care să le ascundă.
Cât despre interior, acesta surprinde prin dotările sale, care sunt aproape demne de a fi numite premium. În această echipare de top, mașina dispune de camera 360, head-up display tablou de bord digital de 12,3 inch și pilor automat adaptiv. În plus, scaunele electrice au 3 memorii și sunt și încălzite, la fel este și volanul, dar și parbrizul, în bună tradiție Ford. Cât despre materiale, ele se încadrează în cerințele clasei, cu suprafețe moi în partea superioară și plastice ce devin mai tari pe măsură ce cobori spre podea. Totuși, tapițerie echipării Vignale este o piele moale, ce sporește calitatea percepută a interiorului.
Este și o mașină practică, grație spațiului mare pe bancheta spate, care are spătar reglabil și poate culisa înainte și înapoi. Ocupanții au banchetă încălzită, guri de ventilație, porturi de încărcare USB-C și o cotieră cu două suporturi de pahare. Spațiul în portbagaj este generos, Kuga oferind un volum de 645 de litri. În plus, sub podeaua falsă este adăpostită o roată de rezervă de dimensiuni reduse.
La ușurința utilizării noului Ford Kuga contribuie și aplicația Ford Pass, aplicație gratuită pe toate autoturismele Ford. Prin intermediul acesteia puteți bloca mașina, puteți porni motorul de la distanță sau verifica locul în care se află mașina în orice moment. În plus, dacă dețineți un model electric, puteți verifica nivelul bateriei, starea încărcării și chiar găsi stații de încărcare. Ford Pass este o aplicație gratuită, disponibilă pe Google Play și Appstore. Mai multe detalii sunt disponibile pe Ford.ro
Ford Kuga full hybrid folosește un sistem hibrid format dintr-un motor pe benzină de 2,5 litri, asistat de un motor electric. Energia electrică este stocată într-o baterie de 1,1 kWh, iar Ford se laudă cu autonomii ce pot rivaliza cu cele ale unui motor diesel, de circa 1.000 de kilometri cu un singur plin de combustibil.
Ford declară că acest model are un consum de 5,7 litri per suta de kilometri. Am parcurs aproximativ 100 de kilometri cu mașina, iar consumul afișat a fost de 5,1 litri per 100 km. Nu este rău deloc, iar cei 190 CP reușesc să miște bine această caroserie. Doar să nu aveți pretenții de sportivitate de la transmisia automată CVT.
Este confortabilă, dar nu este la fel incisivă precum o automată clasică, neavând rost să aducem în discuție transmisiile cu dublu ambreiaj. Suspensia amortizează bine și mașina este confortabilă, fără a induce acel sentiment de „barcă”. Poziția la volan este bună, dar ecranul central ar fi putut fi montat ceva mai mult către șofer.
Țiriac Auto are în acest moment o campanie activă pentru Ford Full Hybrid, cu prețuri ce pornesc de la 28.900 euro TVA inclus prin programul Rabla cu livrare imediată în limita stocului disponibil. Detalii gasiti pe tiriacauto.ro