Nu cu mult timp în urmă, Ford anunța startul producției noului Explorer electric la uzina sa din Germania. Noi am zburat până în Slovenia pentru a conduce cel mai nou model electric al producătorului american.
Noul Ford Explorer se alătură gamei de modele electrice a producătorului american, fiind un nou SUV electric dezvoltat în parteneriat cu Volkswagen. Nu este primul model rezultat din colaborarea dintre cei doi producători, dat fiind că noul Amarok este construit pe platforma lui Ranger. În plus, cele două companii au colaborat în trecut pentru dezvoltarea unei game de monovolume, ne putem aduce aminte de Volkswagen Sharan și Ford Galaxy.
Noua generație Explorer este acum mai mică decât predecesorul său, încadrându-se în segmentul compact. Mașina măsoară 4.468 mm în lungime, 1.871 mm lățime, 1.639 mm înălțime și are un ampatament lung de 2.767 mm. Astfel, este mai scurt decât un Kuga, dar are un ampatament mai generos.
Liviu Tudoran s-a ocupat de designul exterior al mașinii și a gândit un vehicul care se diferențiază de predecesorul său, care era un SUV mult mai mare, care depășea 5 metri în lungime.
Noul Explorer complet electric este primul vehicul electric Ford dezvoltat și construit în Europa. Mașina a rezultat din parteneriatul dintre Ford și Volkswagen, fiind construită pe platforma MEB, astfel că se înrudește îndeaproape cu mașini precum Volkswagen ID.5 sau ID.4.
Gama Explorer este deschisă de un sistem de propulsie cu tracțiune spate, cu un singur motor, dar este disponibilă și o versiune cu tracțiune integrală și două motoare electrice. Ambele utilizează o baterie de tip nichel-mangan-cobalt. Versiunea cu un singur motor folosește un acumulator de 77 kWh, în timp ce cea cu două motoare beneficiază de un acumulator puțin mai mare, de 79 kWh.
Versiunea cu un singur motor electric produce 286 CP și poate sprinta de la 0 la 100 km/h în 6,4 secunde. De asemenea, versiunea cu tracțiune spate are o autonomie maximă de până la 602 km, în timp ce cea cu două motoare poate parcurge până la 566 km cu o singură încărcare. Dar, cu 340 CP la dispoziție și două motoare electrice, cea mai puternică versiune a lui Explorer poate sprinta de la 0 la 100 km/h în 5,3 secunde.
În România, noul Ford Explorer complet electric va avea un preț de listă de 47.500 de euro cu TVA inclus. Ford anunță că mașina va putea fi cumpărată cu prețul de 39.500 euro cu TVA prin programul Rabla Plus, preț valabil pentru versiunea Select RWD Extended Range, varianta cu cea mai mare autonomie dintre toate.
În standard, mașina este dotată cu elemente precum scaunele electrice cu certificare AGR și masaj, ecranul central de 14,6 inch care culisează pentru a crea un spațiu suplimentar de depozitare, sistem audio cu 7 boxe și soundbar și faruri cu tehnologie LED.