Folosirea Google Glass la volan ar putea fi interzisă în Marea Britanie
Departamentul de Transport din Marea Britanie încearcă să ia măsuri pentru a interzice folosirea ochelarilor inteligenţi Google Glass de către şoferii care circulă pe teritoriul ţării insulare, deşi gadgetul dezvoltat de gigantul IT nu a fost încă pus în vânzare pentru publicul larg.
Potrivit Stuff.tv, Departamentul de Transport e îngrijorat că Google Glass le-ar putea distrage atenţia şoferilor de la drum, astfel că încearcă să interzică folosirea ochelarilor inteligenţi la volan.
„Suntem conştienţi de faptul că Google Glass va fi lansat în curând şi suntem în discuţii cu Poliţia pentru a ne asigura că oamenii nu vor folosi această tehnologie în timp ce se află la volan”, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului în cauză. „E important ca şoferii să fie atenţi în totalitate la drum atunci când se află în spatele volanului şi nu se comportă într-un fel care îi poate opri să observe ce se întâmplă pe drum”, a mai spus el.
La sfârşitul anului 2003, în Marea Britanie a fost interzisă folosirea telefonului mobil de către cel sau cea care se află la volan, iar de atunci şi până în prezent, peste un milion de persoane au fost condamnate pentru nerespectarea acestei reguli.
Dacă interzicerea Google Glass la volan va fi aprobată, atunci un şofer care e prins cu gadgetul pe nas ar putea primi o amendă de 60 de lire sterline şi trei puncte de penalizare pe permisul de conducere, adică aceleaşi sancţiuni ca în cazul folosirii neregulamentare a telefonului mobil la volan.
Decizia de a interzice Google Glass de către şoferi i-ar putea afecta pe pasionaţii de tehnologie din Marea Britanie care îşi puneau baza în Google Glass pentru drumurile lor de-a lungul ţării. De altfel, Google Glass poate îndeplini mai multe roluri simultan, care i-ar putea ajuta pe şoferi, precum afişarea de informaţii de la sistemul de navigaţie prin GPS al telefonului mobil şi poate juca rolul unei căşti prin Bluetooth. Iar pentru a accesa funcţiile gadgetului nu trebuie decât să spui două cuvinte: „ok, Glass”, fără a fie nevoie să-ţi iei mâinile de pe volan.
Voi ce credeţi: este o astfel de decizie în interesul siguranţei rutiere?