Foliile auto în 2021. Cea mai simplă modalitate de a-ți tuna mașina. Ce spune R.A.R despre această procedură?
Și în anul 2021, foliile auto reprezintă cea mai simplă modalitate de a-ți tuna mașina. Este ceva cu care ne-am obișnuit. Majoritatea mașinilor moderne vin din fabrică cu geamuri fumurii, pentru celelalte, însă, se poate aplica folie cu tentă închisă la culoare în anumite ateliere.
În general, foliile auto sunt menite să protejeze pasagerii de razele UV (ultraviolete) ale soarelui. Totuși, mulți proprietari de mașini au geamuri fumurii fie pentru intimitate, fie pentru alte beneficii (mașina arată mai ”cool”).
Intră în GALERIA FOTO
Foliile de protecție aplicate pe geamuri trebuie să fie certificate și marcate corespunzător. Aplicarea acestora este permisă numai în ateliere autorizate de către Registrul Auto Român (R.A.R).
Geamurile laterale din spate și luneta nu sunt esențiale pentru vizibilitatea din interior, așa că pe acestea se aplică cel mai des foliile.
Aplicarea foliei pe geamurile autovehiculelor trebuie să fie în conformitate cu O.U.G nr. 195/2004 privind circulaţia pe drumurile publice, respectiv să fie conformă cu Regulamentul nr. 43 CEE-ONU sau în conformitate cu Directiva 92/22 CEE cu modificările ulterioare.
Acestea prevăd transparența de minimum 75% pentru parbriz și minimum 70% pentru lunetă și geamurile laterale.
Ce spune R.A.R. despre montarea foliilor auto?
Potrivit RAR, parbrizul trebuie să confere o transparență de minim 75% în câmpul de vizibilitate al șoferului, în timp ce geamurile laterală față, o transparență de minim 70%. Pentru celelalte geamuri, coeficientul de transmitere al luminii poate fi mai mic de 70%.
Luneta nu este considerată a fi un geam cu rol important în vizibilitatea conducătorului auto, cu condiția ca vehiculul să fie dotat cu oglinzi retrovizoare exterioare pe ambele părți.
Ce se întâmplă cu foliile auto montate în altă țară?
Foliile de protecție aplicate pe geamuri trebuie să fie certificate și marcate corespunzător. Atelierele autorizate să efectueze operațiuni de aplicare a foliei colorate, trebuie să elibereze un document privind certificatul de conformitate și licența emisă de Organismul de Certificare Produse al Registrului Auto Român, iar la inspecția tehnică periodică (ITP) se verifică eticheta care conține marcă de omologare a geamului precum și gradul de transparentă.
Nerespectarea prevederilor se pedepsește printr-o amenda din clasa a IV-a: de la 1.300 la 2.900 de lei, precum și suspendarea certificatului de înmatriculare.