Firea vrea să cumpere 400 de autobuze şi este răspălătită cu… ameninţări. Cum vor arăta maşinile
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că, după ce a anunţat rezultatul licitaţiei pentru cele 400 de autobuze destinate RATB, a primit ameninţări prin care i se reproşa faptul că a fost desemnată câştigătoare compania din Turcia, şi nu din altă ţară.
După conferinţa de presă susţinută azi (luni -n.r.) la prânz, în care am anunţat finalizarea comisiei de licitaţie şi că în curând vom avea 400 de autobuze Euro 6 am primit mai multe ameninţări pe Facebook şi email. Pe scurt ce anume se revendica, de ce o companie din Turcia a câştigat licitaţia, şi nu din altă ţară”, a declarat Gabriela Firea, luni seară, la România TV.
Primarul general a arătat că este coordonator principal de credite, aprobă bugetul, dar că nu face parte din comisia de licitaţie, acest lucru fiind rezolvat de către comisiile special aprobate.
„Ceea ce se spune în aceste ameninţări ar însemna o încălcare a legii, încercând să obligi un primar să dea câştigător o companie sau alta. Dacă sunt semne de întrebare, sunt instituţii care pot să verifice ce s-a realizat. Au fost patru ofertanţi, dar în final au rămas Mercedes şi Otokar. A câştigat compania din Turcia, Otokar, care e înfiinţată în 1963 şi are contracte în toate capitalele europene. Nu primarul general selectează companii, ţara de origine a unor produse, ca primarul să primească ameninţări că i se va întâmpla ceva personal, soţului, copiilor, să avem grijă cum mergem pe stradă, că lucrurile nu vor rămâne aşa”, a mai spus Firea.
Primarul general a anunţat, luni, compania care a câştigat licitaţia pentru înnoirea parcului auto al RATB cu 400 autobuze. Astfel, PMB va cumpăra cele 400 de vehicule de la compania turcească Otokar Europe cu suma de 250.000 de euro, plus TVA, pentru fiecare vehicul.
Primăria Capitalei a lansat în luna iulie a anului precedent licitaţia pentru achiziţionarea a 400 de autovehicule pentru RATB, contract estimat la 510,5 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de patru ani. Însă, în urma contestaţiilor depuse de mai mulţi operatori economici, licitaţia a fost suspendată în luna august.
Contractul de achiziţie a celor 400 de autovehicule include 320 de autobuze cu lungimea de 12 metri, cu o capacitate minimă de 96 de călători, 50 de autobuze cu lungimea de 10 metri şi o capacitate minimă de 70 de călători, precum şi 30 de autobuze articulate, cu lungimea de 18 metri, care pot transporta o capacitate minimă de 135 de călători.
Potrivit caietului de sarcini, autovehiculele dispun de toate facilităţile necesare pentru un transport public civilizat, în conformitate cu normele europene. În plus, autobuzele trebuie să aibă o monitorizare Euro 6 şi să funcţioneze pe diesel şi biodiesel.
Asocierea turcească Otokar Europe şi Otokar Automotive face parte din conglomeratul de firme Koç Holding, cel mai mare conglomerat industrial din Turcia.
Începând cu anul 2002, Koç Holding deţine şi compania producătoare de electrocasnice Arctic Găeşti.