Filtrarea traficului cu motocicleta: În ce situații este legală această manevră

Autor: Radu Țuțulan 29 sept. 2024 Știri auto
Filtrarea traficului cu motocicleta: În ce situații este legală această manevră

Filtrarea traficului este manevra prin care conducătorul unei motociclete, a unui scuter sau un biciclist se strecoară printre mașini. În unele situații, manevra este legală. Însă, în majoritatea cazurilor, este interzis să faci slalom printre mașini.

Motocicletele, scuterele, trotinetele electrice sau bicicletele sunt tot mai întâlnite în traficul din marile orașe. Mulți preferă aceste alternative de transport, pentru a nu mai sta blocați zeci de minute în ambuteiaje.

Pentru că atunci când toate mașinile sunt oprite la semafor, vehiculele pe două roți se pot strecura printre ele pentru a înainta. Este, însă, legală această manevră?

Filtrarea traficului cu motocicleta

Filtrarea traficului este termenul folosit de mulți pentru a descrie manevra prin care motocicliștii sau bicicliștii se strecoară printre mașinile oprite la semafor.

Practic, depășesc vehiculele care stau pe loc sau care se deplasează cu o viteză foarte mică. Însă, conform legii, nu toate situații în care un vehicul trece în fața altuia se încadrează la „depășire”.

Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial”, stabilește Art. 45 (1) din Legea circulației.

Așadar, se consideră depășire doar în cazul în care conducătorul vehiculului schimbă banda de circulație.

În ce situații este legal să faci slalom printre mașini

Legea nu interzice depășirea unei coloane aflate în mers, cât timp sunt respectate regulile de depășire, limita de viteză și indicatoarele și marcajele rutiere din acea zonă.

De asemenea, dacă motociclistul nu iese de pe bandă, poate trece în fața unui alt vehicul care stă pe loc. Deoarece această manevră nu este considerată „depășire”.

Așadar, cei aflați pe bicicletă sau motocicletă pot depășii o coloană aflată în așteptare dacă nu este încălcat marcajul de delimitare a benzii de circulație.

În cazul în care un vehicul trece de pe o bandă pe alta, se consideră depășire. Atunci când șoferii sau motocicliștii trec succesiv de pe o bandă pe alta, se consideră conducere agresivă.

Situație în care Codul Rutier stabilește amendă și suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: MAI


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide