Fermele de animale din Europa poluează mai mult decât toate mașinile la un loc

Autor: George Cristea 23 sept. 2020 Știri auto
Fermele de animale din Europa poluează mai mult decât toate mașinile la un loc

Potrivit unei analize realizate de Greenpeace, fermele de animale din Europa poluează mai mult decât toate mașinile și vehiculele comerciale ușoare la un loc. Cei de la Greenpeace au avertizat că Europa va rata ținta de emisii stabilită prin Acordul de la Paris dacă nu reduce semnificativ gazele cu efect de seră emise de animalele din ferme.

Odată cu creșterea producției de carne și produse lactate în Europa, în ultimul deceniu, agricultura a devenit o sursă mult mai mare de emisii, însă, la nivelul guvernelor, inițiativele de reducere a impactului alimentelor și agriculturii asupra climei au rămas în urmă.

Potrivit raportului realizat de Greenpeace în 2018, animalele din fermele UE au fost responsabile pentru producerea a 502 milioane tone de dioxid de carbon pe an, în principal prin metanul pe care îl eliberează. În același timp, autovehiculele au produs 656 milioane tone de dioxid de carbon.

Fermele de animale poluează mai mult decât mașinile. Cum este posibil?

Însă, dacă se calculează și emisiile indirecte, folosind estimări privind efectele defrișărilor și schimbările provocate de creșterea animalelor, situația se schimbă radical. Astfel, emisiile anuale produse de animale sunt echivalente cu 704 milioane de tone de dioxid de carbon. Concluziile sunt curpinse în raportul Farming for Failure, publicat marți de Greenpeace.

În perioada 2007 – 2018, producția de carne și lactate, la nivelul UE, a crescut cu 9,5% ceea ce a dus la o creștere anuală a emisiilor cu 6%, adică aproximativ 39 de tone de dioxid de carbon. Este echivalentul introducerii a 8,4 milioane de mașini noi, în trafic.

Potrivit Guardian, dacă această tendință se va păstra în anii următori, Uniunea Europeană nu are nicio șansă să-și îndeplinească obligațiile de reducere a gazelor cu efect de seră asumate prin Acordul de la Paris. Luna trecută, UE și-a actualizat ținta de reducere a emisiilor, cu până la 55% față de 1990, înainte de anul 2030.

Potrivit lui Marco Contiero, director pentru politici agrare la Greenpeace, schimbările climatice catastrofale nu vor putea fi oprite atâta timp cât politicienii susțin producerea industrială a cărnii și laptelui. Potrivit acestuia, reducerea drastică a numărului de animale crescute în ferme reprezintă singura soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Prin reducerea la jumătate a animalelor crescute intensiv, în ferme, s-ar putea elimina 250 de milioane de tone de emisii de CO2 în fiecare an. Este echivalentul emisiilor totale ale celor mai curate 11 state din Europa.


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide