Facilități pentru românii din diaspora cărora le expiră ITP sau permisul de conducere

Autor: George Cristea 18 sept. 2020 Știri auto
Facilități pentru românii din diaspora cărora le expiră ITP sau permisul de conducere

Un proiect de lege depus la Senatul României prevede facilități pentru românii din diaspora cărora le expiră ITP-ul sau permisul de conducere cât timp se află în afara țării.

Românii aflați în afara țării trebuie să vină periodic în țară pentru efectuarea inspecției tehnice periodice la mașinile lor înmatriculate în România. În cazul în care valabilitatea ITP-ului expiră cât timp se află în străinătate, aceștia riscă pedepse drastice la sosirea în țară. Potrivit legii, este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat.

Conducerea pe drumurile publice a unui automobil cu ITP expirat poate aduce sancționarea cu cel puțin 9 și cel mult 20 de puncte de amendă. La valoarea actuală a punctului de amendă, care este de 145 de lei, asta înseamnă o amendă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei. Mai grav este că înmatricularea unei mașini se suspendă automat în momentul expirării ITP-ului, potrivit unei prevederi introduse în lege în 2018.

Românii din diaspora cărora le expiră ITP primesc o mână de ajutor

Pentru a evita situația neplăcută a intrării în țară cu o mașină al cărei ITP a expirat, un senator propune o lege care să dea un răgaz de 24 de ore pentru a-și putea efectua ITP-ul la intrarea în țară. Potrivit propunerii legislative, Interdicția de a circula pe drumurile publice cu un autovehicul căruia i-a expirat termenul de valabilitate a inspecției tehnice periodice (ITP) ar urma să opereze după 24 de ore de la revenirea pe teritoriul României.

„Astfel, deținătorul vehiculului, de bună credință și împiedicat în mod obiectiv să-și îndeplinească obligația legală, are posibilitatea de a intra în legalitate, fără a fi sancționat”, arată inițiatorul proiectului.

Tot in cazul cetățenilor români aflați în afara țării, inițiatorul proiectului arată că o altă formă de discriminare este măsura, „inutilă sub aspect practic”, prin care la obținerea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă (la expirarea perioadei precedente) este necesară efectuarea examinării medicale exclusiv la o unitate medicală autorizată din Romania.


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide