Există situații când ai voie să folosești flash-urile mașinii? Ce stabilește Codul Rutier 2024

Autor: Radu Țuțulan 28 aug. 2024 Știri auto
Există situații când ai voie să folosești flash-urile mașinii? Ce stabilește Codul Rutier 2024

Probabil că cei mai mulți șoferi care dau flash-uri vor să se facă observați de cei aflați în față și să-i determine să se dea din calea lor. Acesta este considerat, însă, un comportament agresiv și se sancționează. Dar, există situații când ai voie să folosești flash-urile mașinii fără să încalci Codul Rutier actualizat în 2024?

Șoferii dau semnale luminoase folosind faza lungă pentru a transmite diverse mesaje altor participanți la trafic.

Flash-urile și claxonul sunt două dintre cele mai întâlnite metode de comunicare folosite de șoferi în trafic. De cele mai multe ori, conducătorii auto dau flash-uri pentru a-i determina pe cei din fața lor să le facă loc.

Dar alții au intenția de a-i avertiza pe ceilalți cu privire la un pericol sau la existența unui radar în apropiere.

Este ilegal să folosești flash-urile în trafic

Codul Rutier actualizat în 2024 stabilește că este interzis să dai flash-uri în trafic.

Cei care încalcă această regulă pot primi amendă și puncte de penalizare pentru folosirea incorectă a luminilor.

Conform legii, această abatere se sancționează cu 2 sau 3 puncte-amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune de 330 sau 495 de lei, la care se adaugă și 2 puncte de penalizare.

De asemenea, în legislație fost introdusă o sancțiune suplimentară pentru șoferii agresivi, care dau flash-uri. Această atitudine este considerată agresiune.

Acești conducătorii auto, care fac manevre periculoase, pot fi amendați până la 825 lei. În plus, permisul de conducere le va fi suspendat pentru 30 de zile.

Ce mesaje poți transmite când dai flash-uri

Când un șofer aprinde faza lungă intermitent, deci dă flash-uri, poate transmite, în general, 4 semnale:

  • Flash-urile din spate, la semafor te avertizează că trebuie să avansezi. Când se face verde la semafor, cel aflat în spate poate da flash, ca să-ți atragă atenția că trebuie să te pui în mișcare.
  • Flash-urile din spate, în mers, le vei întâlni, în general, pe drumurile care au două benzi pe sens, iar tu circuli pe banda a doua. Acest semnal reprezintă o solicitare de a trece pe banda întâi.
  • Flash-urile din față, în mers, te avertizează că urmează să întâlnești un radar sau un echipaj de poliție. Este modul prin care conducătorii auto se ajută reciproc, pentru a scăpa de amendă. De asemenea, poate fi un avertisment că urmează un pericol.
  • Flash-urile din față, în intersecție, reprezintă permisiunea pe care ți-o dă cel din sens opus de a intra în intersecție, în fața lui. Sau de a vira prin fața lui, fiind dispus să reducă viteza sau să oprească pentru a te lăsa să treci.

Există situații când ai voie să folosești flash-urile mașinii?

Niciuna dintre variantele în care sunt folosite flash-urile nu este regulamentară. Legea nu stabilește nicio situație în care șoferii să aibă dreptul legal de a folosi intermitent faza lungă.

Singurul caz în care poți circula cu farurile aprinse la intensitate maximă este pe un drum unde nu te intersectezi cu niciun alt vehicul.

Desigur, chiar dacă legal nu ai voie,  există situații când ai voie să folosești flash-urile mașinii. Probabil că niciun polițist nu te va amenda atunci când dai flash-uri pentru a semnaliza un pericol. Și nici dacă vei da un flash scurt pentru a permite altui șofer să intre în fața ta.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide