Ești obligat să lași un alt șofer să se bage în fața ta, dacă semnalizează schimbarea benzii?
Printre șoferi circulă diferite mituri în ceea ce privește legislația, drepturile și obligațiile pe care le au conducătorii auto. Unul dintre acestea e cel referitor la obligația de a acorda prioritate celor care semnalizează schimbarea benzii. Așadar, ești obligat să lași un alt șofer să intre pe banda pe care tu circuli, dacă a dat semnal?
Regulile de acordare a priorității într-o intersecție sunt destul de clare pentru majoritate șoferilor.
Acestea se stabilesc, în ordine, în funcție de anumite situații.
Cum se stabilește ordinea de trecere într-o intersecție
Ordinea de trece într-o intersecție este stabilită, în această ordine, de:
- Semnalele polițistului;
- Semnalele luminoase și sonore ale mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, salvare, etc.);
- Semnalele luminoase ale semaforului;
- Semnale luminoase sau sonore (la trecerea cu calea ferată, de exemplu);
- Indicatoarele rutiere;
- Marcajele rutiere;
- Regulile de circulație (vehiculele aflate în sensul giratoriu au prioritate, de exemplu).
Așadar, în momentul în care în intersecție se află un polițist care dirijează circulația, șoferii trebuie să urmeze doar indicațiile acestuia.
Dar, dacă șoferii întâlnesc o mașină de poliție sau de salvare, iar intersecția nu e dirijată de un polițist, sunt obligați să acorde prioritate vehiculului de intervenție.
De cele mai multe ori, însă, în intersecții șoferii vor întâlni un semafor. În funcție de culoarea acestuia, ei trebuie să:
- oprească – dacă este roșu sau galben;
- să treacă – dacă este verde;
- să treacă după ce acordă prioritate pietonilor și vehiculelor care au drept de trecere – dacă e verde intermitent sau galben intermitent.
În intersecțiile nesemaforizate, prioritatea e stabilită de indicatoare. Dacă nu există indicatoare, atunci șoferii trebuie să se orienteze în funcție de marcajele rutiere de pe asfalt.
Iar în situațiile în care nu există nici polițist, nici semafor, nici indicatoare sau marcaje, se aplică regula priorității de dreapta. Ceea ce înseamnă că toți șoferii trebuie să acorde prioritate vehiculelor care vin din partea dreaptă.
Ești obligat să lași un alt șofer să se bage în fața ta, dacă semnalizează?
Conform Codului Rutier actualizat în 2024, trecerea de pe o bandă pe alta se face cu respectarea anumitor obligații.
„Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare. Intenţia conducătorilor de autovehicule de a schimba direcţia de mers, depăşirea şi oprirea se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminii intermitente a semnalizatoarelor cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor, înainte de efectuarea manevrelor”, se arată în Art. 145 din Codul Rutier.
Așadar, cei care trec de pe o bandă pe cealaltă sunt obligați să semnalizeze intenția. Însă, nu pot executa manevra decât după ce acordă prioritate celor care circulă deja pe banda pe care ei vor să pătrundă.
Ceea ce înseamnă că nu ești obligat să lași un alt șofer să intre pe bandă, în fața ta, atunci când acesta semnalizează schimbarea direcției. Ci el are obligația de a-ți permite trecerea și abia apoi poate schimba banda.
„Pe un drum public prevăzut cu minimum 3 benzi pe sens, când conducătorii a două autovehicule circulă în aceeaşi direcţie, dar pe benzi diferite, şi intenţionează să se înscrie pe banda liberă dintre ei, cel care circulă pe banda din dreapta este obligat să permită celui care vine din stânga să ocupe acea bandă”, prevede Art. 106 (1) din legea 195/2002.
Așadar, cei care circulă pe banda 3, de exemplu, au prioritate de intrare pe banda 2 față de cei care circulă pe banda 1. Dar, sunt obligați să permită trecerea celor care rulează deja pe banda 2 înainte de a se încadra.