Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
În momentul în care un conducător auto vrea să-și repare mașina implicată într-un accident, trebuie să prezinte mai multe documente. Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Legea interzice tuturor mecanicilor și service-urilor auto să repare un vehicul, în anumite situații. Iar singura modalitate pentru a putea efectua acea manoperă este ca proprietarul să prezinte un acord al poliției.
Practic, șoferii care au fost implicați într-un accident auto au obligația de a-l raporta. Fie la firma de asigurări, fie direct la poliție.
Astfel, se poate face o constatare amiabilă, dacă în accident au fost implicate 2 vehicule și nu există victime. În toate celelalte situații, șoferul trebuie să se prezinte la biroul de accidente ușoare al Poliției Rutiere.
În cât timp trebuie raportat un accident
„Conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație, sunt obligați […] să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului”, se precizează în Art. 79 din Codul Rutier.
Această lege se aplică dacă, în urma accidentului, nu au rezultat victime, ci doar pagube materiale. În cazul accidentului cu victime, poliția trebuie chemată la fața locului.
Șoferii care nu se prezintă la poliție, în cazul unui accident fără victime, riscă să fie sancționați. Aceștia pot primi o amendă de 825 de lei, iar permisul de conducere le va fi suspendat 30 de zile.
Aviz de reparație de la poliție
„Constituie contravenție și se sancționează cu 2 sau 3 puncte amendă […] neîndeplinirea obligației proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia în alte împrejurări decât în urma unui accident de circulație”, conform Art 99 (4), din legea 195/2002.
Așadar, fie că și-a lovit singur mașina, fie că a fost implicat într-un accident, șoferul este obligat să anunțe producerea acestuia. Poliția Rutieră sau firma de asigurări îi va elibera, apoi, o dovadă de reparații.
Și doar în baza acestei autorizații, va putea să-și repare, în mod legal, mașina. În caz contrar, atât șoferul, cât și mecanicul sau proprietarul service-ului pot ajunge la închisoare.
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service?
„Repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de accident, fără a fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, conform ART 340 (4) din Codul Penal.
Astfel, șoferii care au fost implicați într-un accident de circulație trebuie să prezinte service-ului sau mecanicului dovada de la poliție care îi permite să efectueze de reparațiile sau o constatare a companiei de asigurări.
Dar, acesta este singurul document obligatoriu. Toate celelalte acte, precum certificatul se înmatriculare sau cartea de identitate a vehiculului nu trebuie prezentate.
Însă, pentru a comanda piese, de exemplu, service-urile pot solicita talonul auto sau o copie a acestuia. Dar șoferul nu este obligat să lase certificatul de înmatriculare la service cât timp se realizează reparația.