Sistemul de gestionare a traficului este complex, iar legea prevede nu mai puțin de 7 reguli de stabilire a modului în care se acordă prioritate. De exemplu, atunci când ai verde la semafor, dar mergi la stânga, mai ești obligat să acorzi prioritate?
Codul Rutier stabilește 7 reguli de acordare a priorității.
Acestea se aplică succesiv, în funcție de situația întâmpinată de conducătorii auto, de drum sau de vehiculele întâlnite în trafic.
Prioritatea de trecere a vehiculelor printr-o intersecție este stabilită de Codul Rutier în funcție de mai mulți factori.
Astfel, în ordine descrescătoare, ordinea de trecere este stabilită de:
Ceea ce înseamnă că prioritatea este stabilită în funcție de prezența anumitor elemente specifice de trafic.
Iar dacă șoferul pătrunde pe culoarea verde în intersecție, de exemplu, dar din dreapta se apropie o Salvare cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, ambulanța are drept de trecere.
Când faci viraj la stânga printr-o intersecție semaforizată trebuie să acorzi atenție mai multor detalii.
În primul rând, e important dacă există semafor dedicat exclusiv pentru viraj la stânga. De asemenea, dacă drumul are o bandă dedicată celor care urmează să meargă în stânga.
Dacă în intersecție e un semafor dedicat celor care vor face un viraj la stânga, atunci acești șoferi vor avea prioritate de trecere față de cei care vin din sens opus. Pentru că, în aceste situație, cei din sens opus fie au „roșu”, fie au verde intermitent, fie „verde” la stânga.
Dar, dacă în intersecție e un singur semafor pentru toate direcțiile de mers și nu există alte indicatoare sau semne de prioritate, atunci se aplică regula generală de prioritate de dreapta.
Ceea ce înseamnă că, deși au verde la semafor, dacă șoferii virează la stânga, sunt obligați să acorde prioritate celor din sens opus.
Pe drumurile cu două sau mai multe benzi pe sens, pot exista semafoare distincte pentru fiecare direcție de mers. Astfel, o bandă poate avea „roșu”, în timp ce restul pot primi „verde”.
În cazul în care semaforul nu funcționează, se aplică succesiv următoarele reguli:
„Semnalul galben intermitent permite trecerea, cu respectarea semnalizării rutiere şi a regulilor de circulație aplicabile în acel loc. Aceeași semnificație o are şi semnalul galben intermitent al unei lămpi instalate într-un loc periculos”, se mai precizează în legea circulației.
Așadar, în cazul unei intersecții unde există un marcaj sau indicator rutier, șoferii sunt obligați să acorde prioritate de dreapta.