Sunt conducători auto care trec de pe o bandă de circulație pe alta imediat ce au dat semnal stânga sau dreapta. Conform Codului Rutier actualizat, sunt obligați cei care vin din spate să acorde prioritate atunci când șoferul din față semnalizează schimbarea direcției de mers?
Probabil că toți șoferii au fost puși, la un momentdat, în situația de a frâna brusc sau a trage de volan pentru a evita un alt conducător auto care le-a apărut brusc în față. Iar scuza celui care a schimbat banda de circulație a fost că a semnalizat înainte de a efectua manevra.
Așadar, într-o astfel de situație, când cel din față semnalizează, ești obligat să-i acorzi prioritate?
Conform legii, schimbarea benzii de circulație trebuie efectuată doar în anumite condiții.
„Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, stabilește Art. 54 (1) din Codul Rutier actualizat.
Așadar, nu ești obligat să acorzi prioritate când șoferul din față semnalizează schimbarea benzii. Din contră, cel care schimbă direcția de mers are obligația de a se asigura, înainte de a trece de pe o bandă pe alta.
Codul Rutier definește ce este depășirea și în ce situații se consideră că un șofer a efectuat această manevră.
„Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial”, se precizează în Art. 45, alin. (1) din legea 195/2002.
Pentru a efectua o depășire, șoferul vehiculului trebuie să se asigure că automobilul care circulă în fața sau în spatele lui nu a inițiat o manevră similară.
Depășirea poate fi efectuată numai:
Așadar, nu vom efectua niciodată depășirea încălcând linia continuă de pe carosabil. Și, cu atât mai puțin, linia dublă continuă.
Potrivit Codului Rutier, șoferii care vor să se înscrie într-o depășire sunt obligați să respecte următoarele reguli:
Nu în ultimul rând, conducătorii auto care depășesc trebuie să se asigure că nu pun în pericol și nici nu încurcă circulația din sens opus.
Conform legislației rutiere din România, manevra de devansare nu e considerată depășire.
„Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulație”, se arată în Art. 45, alin. (4) din Codul Rutier.
Așadar, devansare înseamnă trecerea pe lângă un vehicul care circulă mai lent și se poate realiza numai pe drumurile prevăzute cu cel puțin două benzi de circulație pe sens.
În situația în care un automobil se deplasează pe una dintre benzi cu o viteză mai mare comparativ cu o altă mașină care se deplasează în același sens de circulație, trecerea în fața acestuia, păstrând banda, se numește devansare.
Codul Rutier încadrează nerespectarea regulilor de semnalizare și schimbare a direcției de mers la clasa a I de sancțiuni. Iar ca măsură complementară se aplică 2 puncte de penalizare. Iar dacă în urma acestei manevre s-a produs un accident soldat cu pagube materiale, se vor aplica 3 puncte de penalizare.
Așadar, șoferii care trec neregulamentar de pe o bandă pe alta între 2 și 3 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 330 lei și 495 lei.
Aceste amenzi pot fi chiar mai mari, dacă vorbim de efectuarea unei depășiri neregulamentare. În aceste cazuri, sancțiunea poate ajunge chiar și la 1.320 de lei. Iar în cazul producerii unui accident, fără victime, permisul poate fi reținut pentru 60 de zile.