Este oficial, șoferii pot solicita retestarea dacă au ieșit pozitiv la alcool. Care sunt condițiile

Publicat: 07 07. 2024, 07:00

Legea rutieră a fost modificată la finalul lunii iunie printr-o Ordonanță adoptată de Guvernul României. Una dintre modificări stabilește că șoferii pot solicita retestarea dacă au ieșit pozitiv la alcool, dar numai în anumite condiții.

România are una dintre cele mai drastice legislații în ceea ce privește conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau drogurilor.

Indiferent de concentrația de alcool identificată, permisul de conducere va fi suspendat.

Iar șoferii care depășesc o anumită concentrație, vor fi condamnați la închisoare cu executare.

Sancțiune pentru conducere sub influența alcoolului sau drogurilor

Dacă la verificarea cu etilotestul concentrația de alcool în aerul expirat e între 0.01 mg. și 0.39 mg., permisul e suspendat pe loc.

În plus, amenda aplicată șoferului este de până la 3.300 de lei.

Însă, dacă se înregistrează o concentrație de peste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, șoferul ajunge la închisoare.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere”, prevede ART 87 (1) din Ordonanța de Urgență 195/2002.

În plus, șoferului îi va fi interzis să mai conducă vehicule chiar și 10 ani.

Șoferii pot solicita retestarea dacă au ieșit pozitiv la alcool

Au existat cazuri în care șoferii au ieșit pozitiv la consumul de alcool după ce au mâncat o salată cu oțet. Sau bomboane cu rom ori cornuri cu șampanie.

Pentru a evita aceste situații, Guvernul a decis să permită șoferilor să solicite retestarea. Dar numai în cazul în care concentrația de alcool este foarte mică.

În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana prevăzută la alin. (5) îi poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test. În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat”, se stabilește în noua lege.

Astfel, șoferii care nu au consumat alcool, scapă de sancțiune. Însă, dacă și la a doua testare va ieși un rezultat pozitiv la alcool, conducătorul auto va rămâne fără permis. În plus, va fi amendat contravențional.

Perioada de suspendare a carnetului auto pentru alcool este de 90 de zile. Dacă se constată o concentrație alcoolică peste limita de 0.40 mg/l, desigur, va fi întocmit dosar penal.