Este oficial, polițiștii nu mai au voie să dea „avertisment” șoferilor. Ce prevede noua lege

Autor: Radu Țuțulan 03 iul. 2024 Știri auto
Este oficial, polițiștii nu mai au voie să dea „avertisment” șoferilor. Ce prevede noua lege

Guvernul României a adoptat o Ordonanță prin care modifică legea circulației. De acum, în mod oficial, polițiștii nu mai au voie să dea „avertisment” șoferilor care încalcă regulile rutiere importante.

Guvernul a adoptat, la finalul săptămânii trecute, Ordonanța de modificare a legii 195/2002.

Una dintre schimbările importante îi vizează pe polițiști. Oamenii legii nu mai au voie, de acum, să aplice „avertisment” șoferilor care încalcă grav legea circulației. Ci, sunt obligați să îi amendeze.

Polițiștii nu mai au voie să dea „avertisment” șoferilor

Conform noilor prevederi, polițiștii nu mai au dreptul să aplice „avertisment” pentru aceste abateri:

  • Art. 100 alin. (3) – nerespectarea semnificației indicatoarelor şi marcajelor de obligare;
  • Art. 101 alin. (3) – conducerea unui autovehicul de către o persoană cu domiciliul în România care nu a preschimbat permisul de conducere obținut în alt stat, în termenul prevăzut de lege
  • Art. 102:
    • alin. (3) – conducerea unui vehicul cu tracțiune animală neînregistrat;
    • alin. (4) – neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile și termenele prevăzute de lege;
  • Art. 105 – fapte săvârșite de persoane juridice.

În aceste situații, polițistul este obligat, prin lege, să aplice amendă contravențională. Până acum, exista posibilitatea ca șoferii să scape doar cu un avertisment.

Astfel, dacă un șofer nu respectă, de exemplu, indicatorul de acces interzis, nu va scăpa fără amendă. Și nici dacă a încălcat o altă regulă de circulație ce pune în pericol siguranța sa sau a altora.

În ce situații mai pot aplica polițiștii „avertisment”

Polițistul Tavi Perțea a explicat, pe contul său de Youtube, în ce condiții mai pot aplica oamenii legii avertisment șoferilor.

Polițiștii pot să acorde în continuare „avertisment” pentru faptele mai puțin grave. Dar pentru faptele grave, cum ar fi o depășire neregulamentară, un comportament agresiv în trafic, o neacordare de prioritate, o trecere pe roșu și toate celelalte fapte pentru care legea prevede și suspendarea reținerea permisului, polițiștii nu mai pot să aplice „avertisment”, ci, obligatoriu, amendă”, a explicat Tavi Perțea.

În cazul în care nu respectă această nouă lege, polițiștii pot fi trași la răspundere. Inclusiv în cazul în care polițiștii constată o încălcare gravă a legii, dar nu îi opresc pe șoferi pentru a-i sancționa. De exemplu, nu vor mai putea avertiza verbal un șofer care a trecut pe roșu, la semafor, ci e obligat să-l oprească și să-l amendeze.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide