Este legal să transporți cu mașina un câine sau o pisică? În anumite cazuri, amenda este uriașă
Animalele de companie fac parte din viața noastră și, de multe ori, le luăm cu noi în vacanțe sau le plimbare cu mașina. Dar, este legal să transporți cu mașina un câine sau o pisică? În unele situații, poliția aplică o amendă uriașă dacă nu e respectată legea.
Sunt șoferi care nu țin cont de legislația rutieră în ceea ce privește transportul animalelor de companie. Sau care nici măcar nu cunosc prevederile legale în acest sens.
Și urcă în mașină câinele sau pisica fără a respecta condițiile impuse de Codul Rutier. Din această cauză riscă o amendă uriașă.
Este legal să transporți cu mașina un câine sau o pisică?
Pentru mulți, poate că nu e nimic anormal să țină pe scaunul din dreapta animalul de companie. Din contră, ar fi mai ușor de controlat și liniștit în cazul în care se sperie sau e stresat de la drum.
Însă, pentru a transporta legal un animal de companie cu mașina, câinele sau pisica trebuie să stea pe bancheta din spate.
De asemenea, trebuie să stea într-o cușcă specială de transport de animale. Sau să fie așezate într-un coș auto pentru animale de companie. Este similar cu scaunul pentru copii, având mai multe centuri speciale pentru cățel sau pisică.
O altă variantă este hamul auto pentru căței sau pisici. Acesta este un fel de zgardă, care se prinde de gâtul și pieptul patrupedului și apoi se leagă de centura de siguranță.
Scopul acestor dispozitive este ca patrupedul să fie ținut într-un punct fix, în caz de accident. Și, totodată, să prevină situațiile în care câinele sau pisica se sperie și ar putea perturba atenția șoferului.
Amendă uriașă pentru cei care nu respectă această lege
Cei care obișnuiesc să țină animalul de companie pe scaunul șoferului sau al pasagerului din dreapta, riscă o amendă uriașă.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] transportul copiilor mai mici de 12 ani sau al animalelor pe locurile din față ale vehiculelor”, precizează articolul 102, Alin. 1(27), din Codul Rutier.