Este legal să stai cu picioarele pe bord? Ce se întâmplă în cazul unui accident | VIDEO

Autor: Radu Țuțulan 22 iun. 2024 Știri auto

Unele vehicule nu oferă suficient spațiu sau confort, așa că pasagerii și uneori chiar și șoferii își caută o poziție mai comodă. Dar, de exemplu, este legal să stai cu picioarele pe bord sau pe fereastră în timpul mersului?

Călătoriile lungi resupun un stres destul de mare pentru unele persoane. Și, fie că se află în scaunul pasagerului, fie că sunt la volan, își caută o poziție cât mai comodă.

Astfel, unii ajung să își pună picioarele pe bord sau chiar să le scoată pe fereastră. Dar fără a se gândi cât de periculos este acest obicei.

Este legal să stai cu picioarele pe bord?

Majoritatea vehiculelor sunt prevăzute cu scaune rabatabile, care se pot ajusta și pe înălțime și pe direcția față-spate.

Astfel, ocupatul poate să își stabilească o poziție cât mai comodă. Dar, pentru unii, nu este suficient și fac în așa fel încât să stea cu picioarele întinse.

Astfel, coboară spătarul și își pun picioarele pe bord pentru a sta cât mai relaxat. Există chiar și șoferi care fac asta în timpul mersului.

Acest obicei este, însă, foarte periculos. Iar în cazul conducătorilor auto este chiar ilegal, pentru că nu mai asigură controlul mașinii. Iar în cazul unei situații de urgență, nu vor putea frâna la timp.

În schimb, legea nu interzice pasagerilor să stea în alte poziții decât cele prevăzute de constructorul mașinii.

Dar, în cazul unei frâne bruște sau a unui accident, pasagerul care stă cu picioarele pe bord riscă să se accidenteze foarte grav. Pentru energia cinetică îi va proiecta corpul spre motor, în timp ce bordul îi va bloca picioarele într-o poziție anormală.

Astfel, pot să apară fracturi de coloană, de femur, de șold, de genunchi sau chiar decesul.

Pentru că, în cazul în care se va declanșa airbag-ul frontal, acesta va proiecta picioarele spre capul și pieptul pasagerului.

Ce se întâmplă dacă le scoți pe fereastră, în afara mașinii

Fie că stai cu picioarele pe bord, fie că le scoți pe fereastră, în afara mașinii, e la fel de periculos.

Caroseria are rolul de a proteja pasagerii în cazul unui impact sau dacă vehiculul se răstoarnă.

Iar centura de siguranță și airbag-ul sunt menite să mențină ocupantul în scaun și să-l ferească de impactul cu un corp dur.

Însă aceste elemente de siguranță sunt eficiente numai dacă sunt folosite corect. Ceea ce presupune ca poziția în scaun să fie cea normală, nu cu picioarele pe bord sau pe fereastră.

Iar cei care țin picioarele pe fereastră riscă inclusiv să fie loviți în mers de o altă mașină care circulă prea aproape. Ceea ce înseamnă posibile fracturi la nivelul membrelor inferioare, a spatelui și chiar a gâtului.

Serviciul privat de ambulanță Ely Area Ambulance, din Statele Unite ale Americii a realizat un experiment. Pentru a demonstra ce se întâmplă în cazul declanșării airbag-ului dacă o persoană stă cu picioarele pe bord, au pus un manechin în această poziție.

Apoi au declanșat explozia.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide