Este legal să refuzi recoltarea de probe biologice? Care e procedura în cazul DrugTest
Sunt șoferi care nu vor să le fie efectuată analiză de sânge pentru a se demonstra dacă erau sub influența alcoolului sau a altor substanțe psihoactive. Este legal să refuzi recoltarea de probe biologice și care e procedura în aceste cazuri?
Conducerea unui vehicul sub influența drogurilor sau a băuturilor alcoolice este infracțiune. De aceea, legea rutieră îi obligă pe șoferi să se supună unui control de specialitate, atunci când polițiștii consideră necesar.
Mai exact, conducătorii auto sunt obligați să sufle în etilotest sau să se supună unui test antidrog. Iar, la cererea polițistului, chiar să meargă la o unitate medicală pentru a se efectua o analiză de sânge.
Dar, șoferii au posibilitatea de a refuza recoltarea de probe. Este însă legal?
Este legal să refuzi recoltarea de probe biologice?
Dacă un șofer nu se supune drug-testului sau alcool-testului, riscă să ajungă la închisoare!
Conform legii, șoferii pot fi supuși în două etape unor teste de depistare a alcoolului sau stupefiantelor din organism.
În prima fază se efectuează un test rapid cu etilotestul sau drugtestul. Ulterior, dacă rezultateul este pozitiv sau polițistul are dubii asupra rezultatului, șoferii pot fi conduși la o unitate medicală, unde se vor recolta probe de sânge.
„Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere […] de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabiliri alcoolemiei ori prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”, se arată în Articolului 337 din Codul Penal, Capitolul II.
Practic, indiferent dacă a consumat sau nu alcool sau droguri, șoferul care refuză testarea va fi condamnat la închisoare.
Cum poți refuza analiza DrugTest
În momentul în care un test anti-drog iese pozitiv, șoferului îi este suspendat pe loc permisul de conducere. Acesta este condus apoi la o unitate medicală unde îi sunt recoltate probe biologice.
Totodată, se deschide un dosar de cercetare penală in rem, adică a fi acuzată persoana în mod direct de comiterea unei infracțiuni.
Chiar dacă șoferul beneficiază în continuare de prezumția de nevinovăție, permisul de conducere al acestuia rămâne suspendat până când poliția intră în posesia rezultatului analizelor.
Din păcate, asta poate dura între câteva zile și câteva luni, în funcție de cum e alocat bugetul de plată al analizelor. Au fost situații în care a durat mai bine de un an până când rezultatul expertizei a intrat în posesia Poliției. Timp în care permisul de conducere al șoferului a rămas suspendat.
Șoferii care se tem de un rezultat fals-pozitiv la testarea anti-drog, pot cere direct recoltarea probelor biologice.
În acest caz, polițistul e obligat să însoțească șoferul la centrul medical, unde îi va fi recoltat sânge.
Dar, și în această situație permisul este suspendat până la prelucrarea probelor de sânge.
Cât se suspendă permisul pentru conducere sub influența drogurilor
Dacă la verificarea cu DrugTest se constată prezența în corp a unor substanțe psihoactive, confirmate ulterior de analiza de sânge, conducătorul auto va fi amendat cu până la 3.300 de lei.
De asemenea, permisul de conducere va fi suspendat, fapta fiind considerată inracțiune.
„Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere”, prevede ART 87 (1) din Ordonanța de Urgență 195/2002.
De asemenea, instanța de judecată poate interzice inculpatului să mai conducă vehicule pentru o anumită perioadă de timp.