Este legal să fumezi la volan? În ce situații se aplică amendă contravențională

Autor: Radu Țuțulan 08 oct. 2024 Știri auto
Este legal să fumezi la volan? În ce situații se aplică amendă contravențională

Legea care interzice fumatul în spațiile publice se aplică în România încă din 2016. Cu toate acestea, mulți fumători încă nu știu exact care sunt locurile în care au voie să își aprindă țigara. De exemplu, este legal să fumezi la volan și cât este amenda pentru cei care încalcă această lege?

În 2016 Parlamentul a adoptat legea care interzice fumatul în spațiile publice închise și în spațiile închise de la locul de muncă.

Cei care încalcă prevederile acestei legi riscă amenzi de sute de lei.

Spații în care fumatul este interzis

Fumatul este interzis în toate spațiile publice închise, precum și în spațiile închise de la locul de muncă. Guvernul a publicat un ghid referitor la aceste aspecte.

Conform prevederilor legale, „orice spațiu care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă” este considerat spațiu închis.

De exemplu, nu se poate fuma în:

  • halele industriale;
  • spațiile de depozitare;
  • birourile, camerele, sălile de ședință, sălile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, balcoanele închise etc.;
  • instituțiile publice centrale și locale;
  • unități comerciale (magazine, expoziții/ târguri în spațiu închis, centre comerciale, piețe închise etc.);
  • restaurante, baruri, cafenele, terase închise, unități de cazare, cluburi (inclusiv cele cu acces restricționat), cazinouri, săli polivalente etc.;
  • unități cultural-artistice, sportive, recreative;
  • toate mijloacele de transport în comun (unde nu se poate folosi nici țigareta electronică), autogări, gări, aeroporturi, peroane și refugii închise, taxiuri, mașina de serviciu, ambulanță, inclusiv în cabina șoferului, vatmanului, mecanicului de tren etc;
  • toate spațiile din unitățile de învățământ, medico-sanitare și de protecție a copilului, inclusiv în curtea unităților;
  • locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă sunt amplasate în interior sau exterior;
  • spațiile comune din clădirile de locuințe: holuri, lift etc.

Este legal să fumezi în mașină?

Conform legii, în vehiculele destinate transportului public este interzis să fumezi.

Ceea ce înseamnă că dacă desfășori activități de ridesharing, nu ai voie să fumezi în acea mașină. Nici ca șofer, nici ca pasager. Aceeași obligație se aplică și în cazul taxiurilor, microbuzelor sau autobuzelor.

De asemenea, dacă te afli la volanul unei mașini de serviciu, nu ai voie să fumezi.

Legea interzice clar persoanelor care conduc sau călătoresc în mașina de serviciu să fumeze în interiorul acestora. Chiar dacă ești patronul firmei, tot nu ai voie, legal, să fumezi în mașină, dacă aceasta e înregistrată pe firmă”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.

În schimb, este legal să fumezi în mașina personală. Însă, acest obicei nu doar că este unul nesănătos, ci se poate dovedi foarte periculos.

Ce amendă riști dacă fumezi la volan

Dacă ești prins că fumezi în timp ce te afli la volanul unei mașini de serviciu, de exemplu, riști o amendă de până la 500 de lei.

Pentru nerespectarea regulilor privind fumatul, sancțiunile sunt:

  • 100 – 500 lei pt. persoanele fizice;
  • 5.000 lei – 15.000 lei pt. persoane juridice.

În plus, dacă scrumezi sau arunci chiștocul de țigară pe fereastră, riști o amendă de până la 3.300 de lei.

Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanțe sau vehicule, după caz”, prevede Art. 102 (23) din Legea Circulației.

Pe lângă amendă, o problemă importantă atunci când fumezi la volan este reducerea atenției. Pentru că, de cele mai multe ori, șoferul este atent mai degrabă să nu dea scrum în mașină sau să nu îi cadă jar pe banchetă.

Și nu puține au fost cazurile în care o clipă de neatenție, generată tocmai de fumatul la volan, a fost suficientă pentru a pierde controlul mașinii sau a produce un accident.

În ce țări este interzis să fumezi la volan

În Italia, Letonia, Lituania și Turcia este complet interzis să fumezi în mașină, indiferent că este personală sau de muncă.

De asemenea, în Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Slovacia și Slovenia fumatul este interzis dacă în mașină se află minori.

În schimb, în Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Germania, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Elveția, Ucraina și Ungaria nu este impusă nicio restricție în ceea ce privește fumatul în mașina personală.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: MAI


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide