Este legal să folosești suport de număr magnetic? Ce amenzi riscă șoferii care circulă fără numere?
Legislația în vigoare interzice circulația mașinilor neînmatriculate pe drumurile publice, astfel că toate mașini trebuie să poarte plăcuțe de înmatriculare. Dar este legal să folosim un sport de număr magnetic?
Legea din România interzice circulația mașinilor pe drumurile publice dacă nu poartă plăcuțe de înmatriculare. Acestea pot fi montate în mai multe moduri, cea mai populară soluție fiind reprezentată de clasicul suport de număr. De regulă, aceștia sunt realizați din plastic și se înșurubează pe bara de protecție sau pe hayon-ul mașinii. În acest fel, fixează numărul de înmatriculare la vedere.
Există și proprietari care vor să confere mașinii lor un aspect mai curat, fără a folosi un suport de înmatriculare clasic. Unii lipesc numerele de înmatriculare cu bandă dublu-adezivă de caroserie, dar există și alte metode. Printre ele se numără și cea a folosirii unui suport de număr magnetic.
Este legal să folosești un suport de număr magnetic?
Acest mecanism de prindere a devenit tot mai popular, mai ales că numărul poate fi detașat rapid, în cazul în care vrei să faci poze mașinii, spre exemplu. În România, plăcuțele de înmatriculare sunt realizate din metal, astfel că un magnet poate acționa asupra lor. Acest tip de suport fixează numărul cu ajutorul magneților, astfel că nu mai e nevoie de clasica ramă din plastic pe care o prindem pe caroserie.
Conducerea unei mașini fără numere de înmatriculare pe drumurile publice reprezintă infracțiune. Dar este legal să folosim astfel de suporturi de număr? Tehnic, legea nu prevede o modalitate anume de fixare a numerelor, ci doar cere ca acestea să se afle pe mașină. Astfel că le putem monta oricum dorim, atât timp cât le punem în poziția corectă.
Potrivit Codului Rutier, „pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepția celor trase sau împinse cu mana si a bicicletelor, trebuie sa fie înmatriculate ori înregistrate, după caz, și să poarte plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni și conținut prevazute de standardele in vigoare”.
Ce sancțiuni riscă cei ce circulă fără numere de înmatriculare?
De asemenea, „este interzisă punerea în circulație a unui vehicul, înmatriculat sau înregistrat, care nu are montate plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare atribuite de autoritatea competenta ori dacă acestea nu sunt conforme cu standardele în vigoare”.
Șoferii care circulă doar cu una dintre plăcuțele de înmatriculare riscă să fie amendați. Dacă un polițist vă va opri pentru o astfel de abatere, puteți primi între 9 și 20 de puncte de amendă și șase puncte de penalizare. În plus, polițiștii rutieri vă pot opri certificatul de înmatriculare al mașinii. În prezent, un punct de amendă valorează 145 de lei. Astfel, șoferii pot fi sancționați cu sume cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.