Este legal să folosești banda 1 la semaforul verde intermitent dacă nu virezi la dreapta?

Autor: Radu Țuțulan 04 aug. 2024 Știri auto
Este legal să folosești banda 1 la semaforul verde intermitent dacă nu virezi la dreapta?

Este legal ca un șofer care nu face viraj la dreapta, ci merge înainte sau la stânga, să folosească banda 1 când se află într-o intersecție dotată cu un semafor verde intermitent?

Semaforul verde intermitent are rolul de a permite șoferilor care vor să vireze la dreapta să pătrundă în intersecție chiar dacă semaforul principal indică roșu.

Aceste semafoare intermitent sunt adiacente celor principale și, teoretic, sunt menite să fluidizeze circulația.

Care este regula semaforului verde intermitent?

Semaforul verde intermitent este montat, în general, pentru a permite efectuarea unui viraj la dreapta. Însă, pe unele străzi cu sens unic, acestea pot permite și efectuarea virajului la stânga.

Practic, săgeata de culoare verde sau cea amplasată sub lampa care se aprinde intermitent indică direcția către care se permite efectuarea virajului.

Regula semaforului verde intermitent este destul de simplă.

Ai voie să pătrunzi în intersecție, dacă virezi la dreapta sau la stânga, după ce acorzi prioritate pietonilor și celorlalte vehicule.

Când un semafor cu trei culori are o lumină verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”, se precizează în Art. 59 (4) din legea circulației.

Din păcate, sunt destul de mulți șoferi care folosesc această bandă pentru a merge înainte.

Este legal să folosești banda de „verde intermitent” dacă nu virezi la dreapta?

În general, în cazul semaforului verde intermitent la dreapta putem întâlni două situații.

Prima situație este cea în care drumul are două benzi, una pentru viraj la dreapta și una pentru mers înainte. În astfel de cazuri, marcajul rutier indică, de cele mai multe ori, direcțiile de mers obligatorii.

Astfel, dacă banda 1 e marcată cu simbolul de săgeată la dreapta, înseamnă că doar cei care vor vira la dreapta au dreptul să circule pe ea. Iar cei care merg înainte sau la stânga trebuie să circule pe banda 2.

Dar, sunt situații în care banda nu e deloc marcată sau are o săgeată înainte și la dreapta. Ceea ce înseamnă că toți șoferii o pot folosi, indiferent de direcția în care merg.

La fel este și în cazul drumurilor cu o singură bandă pe sens. Cei care merg înainte nu au cum să se dea din calea celor care merg la dreapta.

În astfel de situații, este legal să folosești banda „verde intermitent”, chiar dacă nu virezi la dreapta.

Amendă pentru cei care nu respectă regula semaforului intermitent de dreapta

Cei care nu respectă regula semaforului intermitent la dreapta, încalcă legea.

Constituie contravenție și se sancționează cu 2 puncte de amendă […] nerespectarea regulilor privind schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers”, se prevede în Codul Rutier.

Pentru această abatere rutieră amenda este de 330 de lei.

Sancțiunea poate fi aplicată șoferilor care folosesc neregulamentar banda pentru viraj la dreapta. Adică cei care își continuă deplasarea înainte sau la stânga, deși banda e exclusiv pentru viraj la dreapta.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide