Vedem zilnic, pe marginea drumului, oameni care cer să fie luați cu mașina. Ieșirile din marile orașe sunt locuri obișnuite pentru cei care nu vor să apeleze la trenuri, autocare, microbuze sau nu au alte variante. “La ocazie”, “Ia-mă, nene!”, “autostop”, indiferent de cum îi spunem, acțiunea este interzisă prin lege. Pot fi amendați atât șoferul, cât și pasagerul luat la întâmplare.
Autostopul este ilegal în România din vara anului 2015, atunci când legea nr. 38/2003 a fost completată prin legea nr. 129/2015.
Astfel, “transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere se execută numai de către transportatori autorizați, care dețin autorizații taxi valabile, în cazul transportului în regim de taxi sau copii conforme valabile, în cazul transportului în regim de închiriere, eliberate în condițiile prezentei legi, pentru fiecare autovehicul utilizat.” De asemenea, “este interzis transportul public, contra cost, de persoane cu un autoturism, fără a deține pentru acesta, după caz, autoriza’ie taxi valabilă sau copie conformă valabilă.”
Autostopul poate fi periculos atât pentru pasager, cât și pentru cel aflat la volan. Care sunt riscurile la care se expun cel care transportă un necunoscut și cel care se urcă în mașina unui necunoscut?
Ce amenzi pot primi cei care fac autostopul?
Șoferii prinși că transportă pasageri contra-cost fără autorizație riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, aplicabile persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea, în mod repetat, de transport public contra cost, de persoane, cu un autoturism.
În schimb, șoferul și pasagerul de ocazie pot călători împreună atât timp cât cel aflat la volan nu cere ca transportul să fie plătit. Legea vine astfel pentru a combate evaziunea fiscală, concurența neloială, dar și pentru a elimina riscurile la care se supun șoferul și cel care solicită transportul.