Este legal sa depășești prin dreapta mașinile care stau în coloană? Excepții din Codul Rutier

Autor: Radu Țuțulan 09 aug. 2024 Știri auto
Este legal sa depășești prin dreapta mașinile care stau în coloană? Excepții din Codul Rutier

În cazul în care traficul este blocat, dar există totuși spațiu pentru a face această manevră, este legal să depășești prin dreapta mașinile care stau în coloană? Codul Rutier prevede anumite excepții de la regulile generale.

Legea stabilește că depășirea unui vehicul se poate face doar dacă sunt respectate indicatoarele, marcajele și normele rutiere.

În plus, această manevră se poate face numai prin partea stângă a vehiculului depășit. Dar, există și unele excepții.

Cum se efectuează corect o depășire

Depășirea nu poate fi efectuată dacă marcajul care desparte sensurile de circulație este continuu. Și nici atunci când în zonă există un indicator rutier care interzice această manevră.

De asemenea, nu se poate intra în depășire dacă nu există suficientă vizibilitate sau dacă din sens opus vin alte vehicule.

Potrivit Codului Rutier, șoferii care vor să facă o depășire sunt obligați să respecte următoarele reguli:

  • să semnalizeze intenția de efectuare a depășirii;
  • să se asigure că șoferul din spate sau din față nu a semnalizat, la rândul lui, intrarea în depășire sau nu efectuează deja această manevră;
  • să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficientă față de vehiculul depășit;
  • să reintre pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiții de siguranță.

Nu în ultimul rând, conducătorii auto care depășesc trebuie să se asigure că nu pun în pericol alte persoane.

Depășirea prin dreapta este legală?

Legea stabilește că depășirea se face doar prin partea stângă. Dar, există și unele excepții.

Depășirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depășit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenția și s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depășește prin partea dreaptă”, stabilește Art. 45 (5) din OUG 195/2002.

Așadar, depășirea poate fi efectuată în trei moduri, conform Codului Rutier:

  • pe contrasens, în cazul drumurilor cu o singură bandă pe sens;
  • pe banda superioară celei pe care circulă vehiculul depășit (Ex.: dacă vehiculul depășit circulă pe banda 1, poate fi depășit pe banda 2), în cazul drumurilor și autostrăzilor prevăzute cu cel puțin 2 benzi pe sens
  • pe banda din mijloc, în cazul drumurilor care au o bandă dedicată depășirii pentru vehiculele din ambele sensuri (Ex.: DN 2).

Depășirea prin dreapta este permisă doar dacă:

  • este depășit un tramvai (depășirea acestora prin stânga se face numai pe o stradă cu sens unic sau când nu există suficient spațiu de depășire prin dreapta);
  • când un vehicul urmează să efectueze viraj la stânga, iar prin dreapta există suficient spațiu pentru a putea fi depășit.

Așadar, în afară de aceste două situații, depășirea prin dreapta nu este legală. Însă, mai este o situație în care șoferii pot trece de un alt autovehicul prin partea dreaptă.

Ce este manevra de devansare

Conform legislației rutiere din România, manevra de devansare nu e considerată depășire.

Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situația în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în același sens de circulație”, se arată în Art. 45, alin. (4) din Codul Rutier.

Așadar, devansare înseamnă trecerea pe lângă un vehicul care circulă mai lent. Aceasta se poate realiza numai pe drumurile prevăzute cu cel puțin două benzi de circulație pe sens.

Iar un șofer care circulă pe banda 1 poate devansa un altul mai lent, care rulează pe banda 2.

Este legal sa depășești prin dreapta mașinile care stau în coloană?

De multe ori, în trafic se formează ambuteiaje. Fie în zona intersecțiilor, fie la intrarea în oraș, fie la trecerile de cale ferată.

În aceste situații, unii șoferi au încercat să avanseze mai repede, circulând parțial pe acostamentul de pe marginea drumului. Practic, au depășit prin dreapta mașinile care stăteau în coloană.

Ceea ce, evident, este ilegal. Deoarece sunt încălcate regulile de efectuare a unei depășiri.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul […] nerespectarea regulilor privind depășirea”, stabilește Art. 101 din legea circulației.

În concluzie, nu este legal să depășești prin dreapta mașinile, chiar dacă acestea sunt oprite în coloană.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide