Este legal să depășești o căruță pe linia continuă dacă ai suficientă vizibilitate? | VIDEO

Autor: Radu Țuțulan 02 aug. 2024 Știri auto
Este legal să depășești o căruță pe linia continuă dacă ai suficientă vizibilitate? | VIDEO

Sunt mai multe situații în care șoferii pot depăși un vehicul lent sau un obstacol prin încălcarea marcajului rutier continuu. Dar, este legal să depășești o căruță pe linia continuă dacă ai suficientă vizibilitate?

Pe drumurile din țara noastră este foarte posibil să întâlnim căruțe, tractoare sau alte vehicule care circulă foarte lent.

Într-o astfel de situație, majoritatea conducătorilor auto vor încerca să depășească acest vehicul lent, indiferent de marcajul rutier.

Însă, este legal să încalci linia continuă atunci când faci o depășire?

Cum se efectuează legal o depășire

Codul Rutier stabilește foarte clar modul în care șoferii au voie să efectueze legal o depășire. Și, totodată, definește termenul de „depășire”.

Depășirea este manevră prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial”, se arată în legea circulației.

Dar, nu ai voie să depășești în zonele unde există un marcaj rutier continuu.

Se interzice depășirea vehiculelor când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere”, conform Art. 120, alin. 1, lit. (i), din Codul Rutier.

De asemenea, există și indicatoare rutiere care interzic efectuarea unei depășiri. Iar în apropierea intersecțiilor, trecerilor de pietoni sau a trecerilor de cale ferată, de asemenea, e interzisă această manevră.

Este legal să depășești o căruță pe linia continuă dacă ai suficientă vizibilitate?

Legea rutieră stabilește câteva excepții în ceea ce privește efectuarea unei depășiri în ceea ce privește locul în care e efectuată aceasta.

Se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m”, stabilește legea circulației.

Dar, în ceea ce privește nerespectarea indicatoarelor și marcajelor rutiere nu există nicio excepție.

Legea nu prevede nicio excepție care să permită depășirea vehiculelor lente prin încălcarea marcajului continuu. Iar în situația în care sunteți identificat de un polițist rutier depășind un vehicul lent sau un obstacol, încălcând aceste reguli de circulație, vi se poate aplica sancțiune contravențională și o să vi se rețină permisul de conducere pentru 60 de zile”, explică pe contul său de YouTube polițistul Tavi Perțea.

Așadar, nu este legal să depășești o căruță pe linia continuă, chiar dacă ai suficientă vizibilitate. Aceeași situație este valabilă în cazul în care depășești un biciclist sau o mașină oprită.

Poți încălca linia continuă dacă banda proprie de circulație este blocată?

Cu toate că legea rutieră nu prevede excepții, polițiștii țin cont de anumite aspecte și aplică sancțiuni în spiritul legii.

Ceea ce înseamnă că, de exemplu, dacă banda de circulație e blocată total de un obstacol, poți încălca linia continuă pentru a-l depăși.

În situația în care depășești un astfel de obstacol, pe care nu poți să îl depășești în altfel de condiții, nu o să fii sancționat niciodată contravențional de un polițist. Pentru că nici noi nu suntem absurzi, chiar dacă legea nu prevede nicio excepție. Dar, manevra trebuie făcută în condiții de siguranță. Să te asiguri că nu vine nimeni din sens opus, să te asiguri din spate”, a mai explicat polițistul.

Așadar, șoferii care depășesc prin încălcarea liniei simple sau duble un vehicul lent aflat în mișcare, vor fi sancționați. Dar, polițiștii vor fi îngăduitori cu cei care depășesc o căruță sau un utilaj agricol care staționează.

Condiția este, desigur, să fie respectate toate regulile de depășire impuse prin lege. Pentru că, în cazul în care vor produce prin această manevră un accident, vor fi sancționați pentru încălcarea marcajului rutier continuu.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide