Este legal să conduci o mașină cu volan pe partea dreaptă în România?
În România, la fel ca în majoritatea țărilor din Europa, mașinile au volanul pe partea stângă. Iar circulația se desfășoară astfel încât șoferii să aibă vizibilitate maximă în cazul unei depășiri. În aceste condiții, este legal să conduci pe drumurile din România o mașină cu volan pe partea dreaptă?
De foarte mulți ani se discută despre interzicerea în România a vehiculelor cu volan pe partea dreaptă.
Acestea sunt considerate periculoase, deoarece conducătorul auto nu are vizibilitate adecvată. În plus, luminile sunt orientate spre partea stângă a drumului. Ceea ce înseamnă că riscă să-i orbească pe cei care circulă din sens opus.
Mașinile cu volan pe dreapta, interzise în România
Un proiect de lege a fost adoptat, anul trecut, de Senatul României. Prin acesta se interzice circulația pe drumurile publice din România a mașinilor cu volan pe partea dreaptă.
„De la data intrării în vigoare a prezentei legi, se interzice circulația pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”, se precizează în propunerea de schimbare a legislației rutiere.
Conform proiectului, posesorii acestor mașini au 6 luni la dispoziție pentru a modifica autoturismul. Adică să mute postul de conducere pe partea stângă.
Guvernul se opune interzicerii mașinilor cu volan pe dreapta
Într-un răspuns transmis Camerei Deputaților, Guvernul a emis un punct de vedere negativ referitor la acest proiect legislativ.
Executivul a precizat că aceste prevederi ar încălca legislația europeană și „ar perturba cooperarea bilaterală cu Marea Britanie”.
După primirea acestui punct de vedere, inițiativa legislativă a rămas, de mai bine de un an, în dezbaterea Camerei Deputaților. Acesta este forul decizional, care poate adopta sau respinge modificarea legii circulației.
RAR: Nu se mai înmatriculează mașini cu volan pe dreapta
Conform legislației de omologare din România, autovehiculele trebuie să aibă postul de conducere situat pe partea stângă. Excepție făceau vehiculele provenite din Marea Britanie, care era stat membru UE.
Dar, odată cu ieșirea UK din Uniunea Europeană, Registrul Auto Român (RAR) nu mai aprobă înmatricularea mașinilor cu volan pe dreapta provenite din acest stat.
„Pentru a fi posibilă eliberarea CIV, autovehiculele la care postul de conducere este amplasat pe partea dreaptă trebuie să fie echipate în mod obligatoriu cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului. În cazul mașinilor produse în UK, postul de conducere trebuie mutat din dreapta în stânga, la fel și fasciculul de lumini”, a precizat pentru ProMotor purtătorul de cuvânt al RAR, Roxana Dima.
Singura variantă de a mai înmatricula o mașină cu volan pe partea dreaptă este ca acesta să fie înmatriculat într-un stat UE. Singurele state europene în care mașinile au volan pe dreapta sunt Cipru, Malta și Irlanda.
De asemenea, dacă vehiculul cu volan pe dreapta din Marea Britanie a fost înmatriculat într-un stat UE înainte de 01.01.2021, va putea fi reînmatriculat în România fără a fi necesară schimbarea postului de conducere.
Până în 2022, au fost înmatriculate în România peste 120.000 de autovehicule cu volan pe partea dreaptă.
Este legal să conduci o mașină cu volan pe partea dreaptă în România?
În prezent, nu este interzis să conduci o mașină cu volan pe partea dreaptă în România.
Dar, farurile trebuie adaptate astfel încât să corespundă postului de conducere amplasat pe partea stângă.
Ceea ce înseamnă că fasciculul luminos asimetric trebuie orientat spre partea dreaptă a drumului, pentru a nu-i orbi pe șoferii care circulă din sens opus.
În cazul în care un vehicul e descoperit în trafic de autorități că are luminile orientate spre stânga, ca în Marea Britanie, certificatul de înmatriculare va fi reținut iar șoferul poate primi o amendă de peste 1.300 de lei.