Este legal să conduci cu ochelari de soare dacă nu sunt recomandați de oftalmolog?

Autor: Radu Țuțulan 28 iun. 2024 Știri auto

Probabil că nu există șofer care să nu aibă în mașină o pereche de ochelari de soare, pregătiți să-i pună la ochi când lumina devine deranjantă. Dar, este legal să conduci cu ochelari de soare dacă nu sunt recomandați de oftalmolog?

Șoferii care au probleme de vedere, sunt obligați să poarte lentile de contact sau ochelari de corecție.

În caz contrar, nu vor dobândi dreptul de a conduce un vehicul când susțin examenul oftalmologic.

Cum poți obține permis auto dacă ai probleme de vedere

În România, legislația stabilește mai multe obligații în ceea ce privește acuitatea vizuală.

Persoanele care solicită eliberarea permisului de conducere sau reînnoirea acestuia trebuie să aibă acuitatea vizuală, cu lentile de corecţie, dacă este necesar, de cel puțin 0,8 la ochiul cel mai bun şi de cel puţin 0,1 la celălalt ochi. Dacă se utilizează lentile de corecţie pentru a obţine valori de 0,8 şi 0,1, acuitatea respectivă (0,8 şi 0,1) trebuie să se obţină fie prin corecţie cu ajutorul ochelarilor de maximum plus 8 dioptrii, fie cu ajutorul lentilelor de contact”, se stabilește în Ordinul 1162/2010 privind normele fizice obligatorii în vederea obținerii permisului de conducere.

Același document stabilește că șoferul trebuie să aibă un câmp vizual orizontal de cel puţin 160 de grade la ambii ochi.

Iar extensia trebuie să fie de cel puţin 70 de grade la stânga-dreapta şi de 30 de grade ascendent-descendent.

Nu se emit şi nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanții sau conducătorii auto care prezintă probleme în ceea ce privește sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie”, se mai prevede în document.

În plus, după o pierdere importantă a vederii la un ochi, șoferul nu va avea voie să conducă timp de cel puțin 6 luni.

După această perioadă, este obligat să facă un examen oftalmologic. Și doar dacă specialistul îi va da aviz favorabil se va putea urca din nou la volan.

Este legal să conduci cu ochelari de soare fără recomandarea oftalmologului?

În legislația din România nu este interzis să conduci o mașină dacă folosești ochelari de soare.

De asemenea, nu se stabilește nicio regulă în ceea ce privește gradul de opacitate al ochelarilor de soare. Și nici timpul sau anotimpul în care aceștia pot fi utilizați.

Așadar, șoferii pot purta ochelari de soare la orice oră din zi sau noapte, indiferent de cât de închise la culoare sunt lentilele.

În schimb, în Austria, șoferii care folosesc ochelari de soare prea întunecați, pot fi amendați.

Ochelarii de soare au nuanțe pe o scară între 0 și 4. Nivelul 0 înseamnă foarte translucid, 4 înseamnă aproape deloc transparent. Nivelul 4 este interzis” explică Petra Riener, șefa siguranței traficului la ÖAMTC Austria Superioară, într-un interviu pentru heute.at.

Așadar, în Austria șoferii pot folosi ochelari de soare care se încadrează în categoriile 1, 2 sau 3 de opacitate. Cei care poartă lentile încadrate în categoria a 4 riscă o amendă de 36 de euro.

De asemenea, e recomandat ca în tuneluri șoferii să nu poarte ochelarii de soare. În cazul unui accident, firmele de asigurare din Austria pot refuza decontarea pagubelor din această cauză.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: unsplash.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide