Este legal să circuli cu bancheta din spate rabatată? În ce situații se aplică amendă contravențională
La foarte multe autoturisme bancheta din spate se poate rabata pentru a crea mai mult spațiu pentru transportul unor bunuri voluminoase. Dar, este legal să circuli cu aceste scaune coborâte?
Sunt destul de mulți cei care transportă diverse obiecte de mari dimensiuni cu mașina personală. Fie pentru a face economie de bani, fie pentru că vor să ducă mai repede acele bunuri la destinație.
Recomandat este că obiectele de mari dimensiuni să fie transportate cu vehicule speciale de marfă. Astfel, vor sta și mai bine și vor fi și mai ușor de încărcat și descărcat.
Este legal să transporți obiecte voluminoase?
Transportul de obiecte care depășesc dimensiunile vehiculului nu e permis.
„Se interzice conducătorului de autovehicul […] să transporte în şi pe autoturism obiecte a căror lungime sau lățime depășește, împreună cu încărcătura, dimensiunile acestuia”, se stabilește în Art. 148 (6) din legea circulației.
Ceea ce înseamnă că nu pot fi puse în mașină frigidere, plăci de OSB sau alte obiecte de mari dimensiuni decât dacă toate portierele, inclusiv portbagajul, se vor putea închide, iar vizibilitatea nu va fi afectată.
Este legal să circuli cu bancheta din spate rabatată?
Legea din România nu impune nicio restricție în ceea ce privește circulația cu bancheta sau scaunele rabatate.
Indiferent că transportă bunuri voluminoase sau mașina e goală, se poate circula cu bancheta rabatată.
În schimb, șoferii care încalcă regulile de transport a bunurilor în sau pe mașină, riscă între 6 și 8 puncte de amendă.
Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 990 lei și 1.320 lei pentru cei care cară obiecte mai mari decât dimensiunile mașinii.
În cazul în care polițistul consideră că e pusă în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic, poate dispune imobilizarea vehiculului.
Iar șoferul va fi obligat să descarce bunurile sau să le transfere într-un vehicul adecvat. Abia apoi își va putea continua drumul.