Energia solară poate juca un rol important în creșterea autonomiei mașinilor electrice

Autor: Ionuț Vîlciu 28 nov. 2022 Știri auto

Primele mașini electrice alimentate cu energie solară ar putea ajunge pe piață în următorii ani.

Primele vehicule electrice din lume care vor utiliza energia solară vor ajunge pe piețele din Statele Unite ale Americii și Europa în următorii câțiva ani, scrie CNBC.

Câteva companii din întreaga lume au început să producă mașini electrice dotate cu panouri solare, care pot spori autonomia totală a mașinilor. Cei trei producători sunt Sono Motors din Germania, Aptera Motors, o companie cu sediul aflat în sudul statului California, iar cea de a treia companie este Lighyear, care este originară din Olanda. Toate aceste trei companii produc mașini electrice cu panouri solare integrate, care pot capta energia necesară pentru a spori autonomia mașinii cu valori cuprinse între 24 și 72 de kilometri.

Aceste vehicule au, de asemenea, baterii obișnuite, pe bază de litiu, care pot fi încărcate folosind electricitatea de la rețea. Astfel, pentru călătorii mai lungi, aceste mașini funcționează în esență ca un automobil electric obișnuit. Pentru navetiști sau pentru călătoriile pe distanțe scurte, energia ar putea fi asigurată aproape în totalitate de Soare.

Când vom putea cumpăra astfel de mașini electrice?

Sono Sion, a cărui producție ar putea să înceapă în Europa la jumătatea anului 2023, are un preț de pornire de doar 24.000 de euro. Bateria are o autonomie de 305 kilometri. De asemenea, mașina are 465 de celule fotovoltaice integrate la exterior, care are un design clasic de hatchback.

Vehiculul celor de la Aptera se află la capătul opus al spectrului față de cel oferit de Sono. Vehiculul cu trei roți de la Aptera are două locuri, motoare integrate în roți pentru o eficiență mai mare și este conceput pentru a fi cât mai aerodinamic posibil. Producția acestuia este programată să înceapă în SUA începând cu anul viitor.

În funcție de autonomia oferită, modelul electric de la Aptera costă între 25.000 și 46.000 de euro. Deoarece este atât de ușor, vârful de gamă de la Aptera are o baterie litiu-ion care oferă o autonomie de circa 1600 de kilometri. Modelul său de bază are o autonomie de aproximativ 400 de kilometri.

Mașina celor de la Lightyear ar putea intra în producție până la finalul acestui an. La fel ca Aptera, Lightyear are motoare integrate în roți și a fost proiectat pentru a avea eficiență aerodinamică bună. Cu toate acestea, Lightyear are cinci locuri și arată mult mai mult ca o mașină tipică. Bateria sa litiu-ion poate oferi, în medie, o autonomie de 627 de kilometri. La aceasta se adaugă posibilitatea suplimentării cu încă aproximativ 72 de kilometri cu ajutorul panourilor solare. Prețul este unul mare, de aproape 240.000 de euro.

Probabil că va mai trece ceva timp până vom vedea și alți producători care vor veni cu astfel de mașini. În definitiv, nu este totul atât de ușor precum pare și nu poți doar să pui un panou solar pe mașină în speranța că acest lucru va face miracole.

 


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Sono Motors, Aptera, Lightyear


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide