Efectul Brexit: Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți
Benzinăriile din Marea Britanie au rămas fără carburanți, după ce lanțul de aprovizionare a fost afectat de criza șoferilor de camioane.
Să ai o mașină alimentată cu benzină sau motorină în Marea Britanie este astăzi echivalent cu a nu avea deloc mașină. Potrivit Reuters, până la 90% din stațiile de benzină din Marea Britanie au rămas luni fără combustibil în marile orașe din UK, pe fondul gravei crize de şoferi de camion din această ţară după Brexit. Cozile din fața benzinăriilor se întind pe kilometri, acolo unde acestea nu s-au închis cu totul. Atunci când combustibilul ajunge să fie livrat, este vândut cu rația, ca pe vremea lui Ceaușescu.
Este o imagine distopică, pe care nu ne-am fi imaginat în ruptul capului că o vom vedea în Marea Britanie, chiar și după Brexit. Probabil că nivelul următor vor fi scenele desprinse din seria Mad Max, în care pirații șoselelor vor prăda cisternele cu combustibil. Iar acestea vor circula doar în convoaie aflate sub pasă militară. Sună ireal, dar o putem consider o repetiție pentru momentul în care resursele de petrol se vor epuiza.
Benzinăriile din Marea Britanie fără carburanți: Care este cauza
Întreaga criză a combustibililor din Marea Britanie nu a fost însă declanșată de lipsa acestora, ci de lipsa celor care ar trebui să facă aprovizionarea benzinăriilor – șoferii de camioane. Asociația Transportatorilor Rutieri a estimat că Marea Britanie are nevoie de aproximativ 100.000 de șoferi de vehicule grele, iar criza de forță de muncă a fost agravată atât de pandemia de COVID-19, cât și de Brexit.
Compania petrolieră BP a declarat duminică că aproape o treime din benzinăriile sale britanice au rămas fără benzină sau motorină. Asociaţia Retailerilor din Industria Petrolului (Petrol Retail Association – PRA) a declarat că două treimi din cele 5.500 de benzinării ale asociaţiei sunt complet goale, în vreme ce restul „vor seca în curând”.
Cele mai afectate zone sunt cele urbane din Regatul Unit. Irlanda de Nord nu e afectată de această criză, informează BBC, dat fiind că această provincie a rămas conectată la piața comună europeană. În ciuda problemelor evidente, guvernul britanic şi companiile petroliere spun că nu sunt motive de panică, iar situația va fi reglementată în zilele următoare.
Autorităţile au anunţat crearea unui sistem de vize temporare în încercarea soluţionării crizei de șoferi de camion. Planul a fost criticat pe motiv că oferă doar o soluţie pe termen scurt, iar nevoie de șoferi este cu mult mai mare decât numărul vizelor temporare anunțate de autorități.