E oficial: Șoferii pot folosi telefonul în mers, în anumite condiții
Este oficial: șoferii pot folosi telefonul în timpul mersului, cu condiția ca acesta să fie dotat cu dispozitiv hands-free. Legea a fost promulgată vineri de președintele României, Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea potrivit căreia șoferilor le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci se află în mers, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip „mâini libere”, anunță Administrația Prezidențială. Până la această modificare, șoferilor le era interzisă interzisă folosirea telefonului mobil în mers, indiferent dacă are sau nu dispozitiv „hands-free”.
Potrivit Ordonanței 11/2019, care modifica OUG 195/2002 (celebrul Cod Rutier al României), „în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.
Legea promulgată vineri introduce o excepție, potrivit căreia „conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip mâini libere”.
În plus, aceeași lege mai prevede modificarea a două texte din ordonanță în sensul permiterii autobuzelor de a circula, în regim de urgenţă, pe calea de rulare a tramvaiului.
Astfel, potrivit textelor, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni „nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul, cu excepţia conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a lăsa liber tramvaiul la apropierea acestuia, când drumul are o singură bandă”.
De asemenea, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni „nerespectarea obligaţiei de către conducătorul vehiculului, cu excepţia conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a circula pe un singur şir, indiferent de direcţia de deplasare, într-o intersecţie în care circulă şi tramvaie şi de a lăsa liber traseul tramvaiului atunci când spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două şiruri”.