De foarte multe ori, șoferii urcă mașina pe trotuarul din fața casei, fără a ține cont de spațiul necesare pietonilor sau dacă blochează intrarea într-un alt imobil. Iată cât este amenda pentru parcare în fața porții și cum poți reclama pe cel care nu respectă legea.
Pentru mulți șoferi este o adevărată provocare să găsească un loc de parcare, mai ales în marile orașe.
De aceea, trotuarele, spațiile verzi și prima bandă de circulație ajung să fie transformate în parcări publice.
Însă, e legal să-ți lași mașina pe spațiul din fața propriei locuințe, atunci când nu ai alt loc de parcare?
Sunt situații în care oprirea sau staționarea în anumite zone sunt interzise. De exemplu, în apropierea unei treceri de pietoni, a unei intersecții sau într-o curbă.
Iar cei care au case în aceste zone, pentru a evita aceste restricții, își parchează mașina pe trotuarul din fața casei.
„Legea stabilește prin Art. 72 din OUG nr. 195/2022, privind circulația pe drumurile publice, că se interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul și pietonii nu au loc să treacă. Nu contează că e trotuarul din fața casei sau a blocului în care stai”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.
Astfel, șoferii care nu lasă un spațiu de trecere pentru pietoni de măcar un metru, atunci când parchează pe trotuar, pot fi sancționați. Chiar dacă au parcat în fața propriei case.
Poliția poate aplica sancțiuni de până la 825 de lei, la care se adaugă și puncte de penalizare pe carnet, pentru parcare neregulamentară.
Sancțiunea minimă pentru parcare neregulamentară este de 2 puncte de amendă. Și cum în 2024 punctul de amendă a crescut la 165 de lei, înseamnă o sancțiune de 330 de lei. Amenda maximă e de 495 de lei. În plus, șoferul va primi între 2 și 3 puncte de penalizare.
Dar, acesta poate fi sancționat și pentru staționare neregulamentară. În această situație, legislația prevede o amendă cuprinsă între 660 și 825 de lei.
Aceleași amenzi se vor aplica și dacă se va parca sau staționa pe spațiul verde.
Atunci când parchezi mașina e bine să te asiguri că nu blochezi intrarea într-o locuință sau pe o proprietate privată.
În aceste situații, șoferul care a blocat accesul va fi amendat pentru parcare neregulamentară.
Dar, autoritățile îi vor ridica și mașina, pe care nu o va putea recupera decât dacă plătește o taxă suplimentară.
De exemplu, în Sectorul 1 din București, tarifele de ridicare pentru mașini de până în 5 tone sunt:
Așadar, costul de recuperare al mașinii este de 425 de lei, în primele 24 de ore. Apoi, crește cu câte 25 de lei în fiecare zi.
De exemplu, parcarea în fața porții este interzisă, dacă prin asta se blochează accesul în curte sau garaj.
În acest caz, pot fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 290 și 725 de lei și ridicarea mașinii.
Prin spatele blocurilor sau chiar la stradă, unii șoferi folosesc cutii, lăzi, ghivece, pietre sau tomberoane pentru a-și „rezerva” locul de parcare.
Dar, această practică poate fi considerată infracțiune. Iar cei care pun diverse obiecte în drum pentru a marca un loc de parcare pot ajunge la închisoare.
„Instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora, fără autorizaţie eliberată de autorităţile competente se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Iar instanțele de judecată chiar au condamnat persoane pentru astfel de situații. Chiar au existat accidente rutiere produse din cauza unor tomberoane sau a unei cărămizi de BCA, lăsate pe marginea drumului pentru a delimita un loc de parcare. Iar cel care le-a pus a fost tras la răspundere”, a mai spus Valentin Ciobanu.
În cazul în care constați că un șofer a parcat neregulamentar, poți cere sprijinul Poliției Locale.
Astfel, trebuie să suni la Poliția Locală și să raportezi problema. Conform normelor de procedură, un echipaj va fi trimis către zona indicată iar șoferul care a parcat neregulamentar va fi amendat.
Din păcate, această variantă este destul de anevoioasă. Pentru că nu întotdeauna Poliția Locală răspunde prompt la astfel de solicitări. Iar mașinile de ridicare s-ar putea să ajungă cu dificultate.
Dar, deocamdată aceasta e singura variantă legală prin care poate fi sancționat un șofer care nu a parcat corect.
Amenda poate fi emisă pe loc, dacă agentul de la Poliția Locală sau ofițerul de Poliție te surprind la autoturism. Sau vor trimite amenda prin poștă.