Depășirea vitezei legale este sancționată de lege cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea dreptului de a mai conduce. Dar, pot exista și excepții de la aceste reguli? De exemplu, este legal să depășești limita de viteză pentru a evita un pericol?
Atât în România, cât și în toate celelalte state europene, există limite de viteză impuse pe diferite categorii de drumuri.
Șoferii care încalcă aceste limite riscă să fi amendați și pot rămâne o lungă perioadă fără permis de conducere.
Vitezele maxime admise în afara localităților pentru categoriile şi subcategoriile de autovehicule sunt:
Amenda pentru depășirea vitezei:
Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, la 165 de lei.
Așadar, cea mai mică amendă pentru depășirea limitei de viteză este de 330 de lei, iar cea maximă e de 3.300 de lei.
Dar, dacă șoferii sunt într-o situație de pericol, pot depăși limita de viteză?
„Aceste limite de viteză sunt impuse tocmai pentru a preîntâmpina un posibil accident, deci un pericol. Dacă, să zicem, vine o tornadă, o aluviune sau cad pietre de pe munte, evident că nu o să mai stea nimeni cu radarul să urmărească cu ce viteză fug oamenii din calea pericolului. Dar, dacă să zicem că ai o urgență personală, atunci situația e discutabilă. Pentru că, legal, nu există nicio excepție care să le permită șoferilor să încalce regulile de circulație. Dar, pot exista situații de viață și de moarte. Iar dacă ai fost sancționat, poți cere în instanță anularea amenzii. Și, în funcție de ce dovezi depui, judecătorul poate fi îngăduitor și reduce sancțiunea, dar nu o va anula cu totul. Pentru că, legal, numai mașinile de salvare, poliție, pompieri, jandarmi sau armată pot încălca legile rutiere, în anumite situații”, a explicat pentru ProMotor profesorul de legislație rutieră, Marian Croitoru.
Așadar, din punct de vedere legal, depășirea limitei de viteză nu este permisă în nicio situație. Și chiar dacă există o justificare temeinică, autoritățile se pot arăta îngăduitoare, dar tot vor sancționa abaterea de la legea rutieră.