Majoritatea mecanicilor recomandă încălzirea motorului preț de câteva minute sau chiar zeci de minute, în sezonul rece, înainte de a porni la drum. Însă, expertul în conducere defensivă, Titi Aur, spune ce poți face după doar câteva secunde.
Sezonul rece pune destul de multe probleme șoferilor. Nu doar gheața sau zăpada reprezintă un pericol, ci și temperaturile scăzute, care pot afecta motorul mașinii.
Majoritatea mecanicilor recomandă încălzirea motorului, în special la mașinile diesel, înainte de a porni la drum.
Iarna, după ce ai pornit motorul, trebuie să îl lași câteva minute sau chiar zeci de minute să funcționeze la ralanti.
Probabil că acesta este unul dintre cele mai întâlnite sfaturi din partea mecanicilor. Dar, este doar un mit sau o realitate?
„Uzurile sunt foarte mari atunci când motorul este foarte rece. Dacă pornesc motorul și îl las să meargă până la temperatura normală de funcționare, va dura foarte mult, voi polua foarte mult și va ajunge foarte greu la acea temperatură”, a explicat Titi Aur într-un clip postat pe canalul său de YouTube.
Așadar, șoferii trebuie să fie atenți în sezonul rece la modul în care e folosit motorul, pentru a evita uzura prematură a acestuia. Iar dacă motorul e rece, să nu îl forțeze.
Dar, soluția pe care o are Titi Aur, este una mult mai rapidă și mai prietenoasă cu mediul înconjurător.
Fostul pilot de raliuri și actualmente expert în conducere defensivă, Titi Aur, spune că nu e nevoie să stăm pe loc cu motorul la ralanti.
„Ideal este ca atunci când pleci iarna, sau chiar și în perioade mai puțin reci, pornești motorul și după câteva secunde, câteva zeci de secunde, poți să pleci de pe loc. Dar, atenție! Nu îl accelerezi, nu mergi la maximum, nu îl turezi. Motorul se va încălzi mai repede decât dacă stau pe loc, nici nu voi polua, nu voi gaza locul respectiv. Motorul îl voi putea exploata la maxim doar atunci când e la temperatura ideală”, explică Titi Aur.
Așadar, după cum se vede și în clipul postat de Titi Aur, motorul rece nu ar trebui turat peste 2.000 RPM.
Ceea ce înseamnă că accelerarea trebuie să fie una lentă, iar vitezele să fie schimbate la puțin peste 1.500 rotații pe minut (RPM).
Sursa: Titi Aur / YouTube