Două mașini ale fostului ofițer SRI Daniel Dragomir sunt scoase la licitație de ANAF. Statul nu a recuperat niciun leu de la fugar, din cei două milioane pe care acesta-i datorează.
Să furi bani de la stat este cea mai profitabilă și tentantă întreprindere, riscurile fiind mai mici decât atunci când furi o legătură de pătrunjel de pe o tarabă din piață. În ciuda prejudiciilor de zeci și sute de milioane, chiar și cei condamnați definitiv reușesc să facă pierduți banii pe care i-au furat. Este și cazul fostului ofițer SRI Daniel Dragomir și al soției sale, condamnați definitiv pentru luare de mită și cu un sechestru pe bunuri în valoare de două milioane de lei.
În ciuda sechestrului, statul nu a reușit să recupereze niciun leu din prejudiciul de două milioane de lei, iar Daniel Dragomir a reușit să fugă în Italia, unde s-a predat la Bari în februarie 2021. Printre bunurile puse sub sechestru se numără și două mașini, un Porsche Cayenne S din 2010, respectiv un Subaru Forester din 2007, pe care ANAF încearcă să le valorifice prin scoatere la licitație.
Acestea au însă valori mici raportate la prejudiciul pe care îl are de recuperat statul român de la cei doi condamnați. Pentru Porsche Cayenne S, prețul de pornire la licitație este de 42.862 de lei fără TVA, ceea ce înseamnă în jur de 10.000 de euro cu tot cu TVA. În ceea ce privește SUV-ul japonez, acesta are un preț de pornire de 10.346 de lei și nu este supus regimului TVA, deci puțin peste 2.000 de euro.
Cei interesați să ajute statul român să recupereze aceste sume modeste dintr-un prejudiciu mult mai mare (vorbim doar de cel dovedit, care este, cu siguranță, doar vârful aisbergului), se pot înscrie la licitație. Aceasta va avea loc pe data de 14 septembrie, la ora 14:00, la sediul ANAF București din str. Lucrețiu Pătrășcanu nr. 10. În prealabil, doritorii trebuie să achite 10% din prețul de pornire al mașinilor și să facă o ofertă de cumpărare înainte de data de 13 septembrie.
Vânzarea la licitație a bunurilor confiscate sau puse sub sechestru este una din metodele prin care statul încearcă recuperarea prejudiciilor suferite. Valorile sunt însă mici, iar procedurile, complicate.