Conform legii, Poliția este obligată să deschidă dosar penal în cazul șoferilor care se auto-accidentează. Adică, și în cazul în care singura persoană rănită în urma unui accident rutier este chiar conducătorul auto care l-a provocat. Dar, iată ce se întâmplă cu permisul auto în cazul acestor șoferi, conform noii legi.
Probabil că toți șoferii știu că atunci când se produce un accident rutier cu victime, autoritățile deschid o cercetare penală. În funcție de urmările accidentului, se va deschide dosar pentru vătămare corporală sau ucidere.
Dar, aceeași procedură se aplică și atunci când singura victimă a evenimentului rutier este chiar șoferul care l-a produs.
Legea rutieră face o distincție foarte clară între un accident grav și unul ușor. În cazul în care evenimentul rutier are ca urmare rănirea unei persoane, se consideră că e accident grav.
Ceea ce înseamnă că autoritățile sunt obligate să deschidă dosar de cercetare penală IN REM. Adică, fără a viza o anumită persoană, ci doar cu scopul de a stabili cauzele producerii accidentului.
Iar această procedură este obligatorie, chiar și atunci când singurul rănit este chiar șoferul care a produs accidentul rutier. Deci, și în cazul în care șoferii se auto-accidentează, poliția va deschide dosar penal.
Apoi, în urma stabilirii cauzelor care au dus la producerea accidentului rutier, se va decide dacă cercetarea penală va fi îndreptată împotriva unei persoane sau dosarul va fi clasat.
În cazul șoferilor care s-au auto-accidentat, se dispune clasarea dosarului. Pentru că, legal, este imposibil să te acționezi în judecată pe tine însuți.
Până anul acesta, dacă în urma cercetărilor se stabilea că șoferul care a produs accidentul a încălcat și o lege pentru care se impune suspendarea dreptului de a conduce, acesta rămânea fără permisul auto.
De exemplu, dacă trecea pe roșu sau depășea linia continuă, ar fi rămas 6 luni fără permis, chiar dacă la finalul cercetării penale, dosarul era clasat.
Dar, noua lege dată de Guvern stabilește că reținerea permisului nu se mai face decât dacă sunt și alte persoane rănite, în afară de șoferul care a produs accidentul.
Deci, în cazul șoferilor care se auto-accidentează, poliția nu mai aplică măsura suspendării permisului auto.
Polițistul Tavi Perțea a explicat, pe larg, într-un clip postat pe YouTube, cu se aplică noua lege.