Doar proprietarul are dreptul să parcheze pe trotuarul din fața casei? Ce stabilește legea rutieră

Autor: Radu Țuțulan 11 aug. 2024 Știri auto
Doar proprietarul are dreptul să parcheze pe trotuarul din fața casei? Ce stabilește legea rutieră

Au existat numeroase cazuri în care proprietarul unei case s-a certat cu alți șoferi care au parcat pe trotuarul din fața locuinței acestuia. În unele situații, pe peretele sau pe gardul imobilului au apărut semne care interzic parcarea. Dar, conform legii din România, doar proprietarul are dreptul să parcheze pe trotuarul din fața casei?

Trotuarele, spațiile verzi și uneori chiar și prima bandă de circulație au fost transformate în parcare. Cei care dețin o locuință pun diverse anunțuri pe gardul sau peretele imobilului pentru a împiedica alți șoferi să parcheze în acea zonă.

Însă, conform legii, doar proprietarul unui imobil are dreptul să parcheze pe trotuarul din fața casei?

Doar proprietarul are dreptul să parcheze pe trotuarul din fața casei?

Legea stabilește că trotuarul din fața unei locuințe aparține domeniului public. Ca să se afle în proprietate privată, ar trebui ca beneficiarul să plătească impozit la primărie pentru respectiva suprafață.

De asemenea, există posibilitatea de a închiria un loc de parcare de la primărie. Caz în care, conform legii, doar cel care plătește această chirie are dreptul să parcheze acolo. Dar pentru asta ar trebui ca primăria să marcheze și să delimiteze ca acel spațiu de parcare.

În plus, cei care închiriază un loc de parcare primesc o pancartă specială, care conține numărul de înmatriculare al vehiculului și numărul autorizației de închiriere. Și, în unele situații, primăria poate monta un blocator.

Așadar, proprietarul unei locuințe nu este proprietar și pe spațiul verde sau pe trotuarul din fața casei.

Este legal să parchezi mașina pe trotuar?

Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule, dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul. Nu contează că e trotuarul din fața casei sau a blocului în care stai. Regula aceasta se aplică indiferent dacă cel care a parcat e proprietarul casei sau altă persoană”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.

Spațiul minim care trebuie lăsat pentru trecerea pietonilor este de 1 metru.

Însă, trebuie ținut cont și de regulile stabilite de administrațiile locale. Unele consilii locale au interzis parcarea pe trotuar sau în alte zone neamenajate în acest sens.

Cât este amenda pentru parcare neregulamentară

Sancțiunea minimă pentru parcare neregulamentară este de 2 puncte de amendă. Și cum în 2024 punctul de amendă a crescut la 165 de lei, înseamnă o sancțiune de 330 de lei. Amenda maximă e de 495 de lei. În plus, șoferul va primi între 2 și 3 puncte de penalizare.

Dar, acesta poate fi sancționat și pentru staționare neregulamentară. În această situație, legislația prevede o amendă cuprinsă între 660 și 825 de lei.

Aceleași amenzi se vor aplica și dacă un conducător auto va parca mașina pe spațiul verde. Totodată, fiecare primărie poate stabili propriile sancțiuni pentru parcare neregulamentară, care sunt aplicate de Poliția Locală.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide