Din ciclul infracţiuni contra ordinii şi liniştii publice

Publicat: 06 07. 2017, 13:05

Legea la români e interpretabilă. Şi în acest caz, poţi ca simplu om de rând să găseşti portiţe şi să-ţi pui întrebări. Textul articolul pare să lase de înţeles că ai voie să porţi o bâtă în portbagaj pentru că maşina e proprietate privată şi nu transport public. Şi pentru că oricând poţi să justifici că mergi la o competiţie sportivă la care se impune folosirea ei – baseball.

Textul nu spune nici în ce circumstanţe se aplică închisoarea sau simpla amendă. Probabil că sunt circumstanţe în care se judecă momentul, aşa cum ar fi prezenţa poliţiei în timpul desfăşurării unui conflict în care eşti prins cu bâta în mână şi cu intenţia de a lovi. Ma simplu, atât timp cât nu sunt folosite la săvârşirea de infracţiuni şi nu sunt corpuri delicte.

Noi credem că dacă eşti genul care umblă cu arme albe în portbagaj, eşti şi genul care caută scandal, aşa că vă recomandăm să o lăsaţi acasă dacă aţi cumpărat-o din greşeală şi să evitaţi conflictele. În cel mai rău caz, există un 112 destul de eficient din ceea ce ştim. Iată textul articolului:

Art. 372

 

Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase

 

(1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:

a) cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;

b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;

c) substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant

 

se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

(2) Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

 

(3) Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.