Desfășurare impresionantă de forțe pentru supravegherea minivacanței de Sfântul Andrei. Ce recomandări au polițiștii pentru șoferi
Ministerul de Interne a anunțat o desfășurare impresionantă de forțe pentru supravegherea minivacanței de Sfântul Andrei. Mii de polițiști vor acționa zilnic pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, fluidizarea traficului rutier și menținerea ordinii și siguranței publice în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că în toată ţara, poliţiştii vor acţiona, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, pentru verificarea respectării măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
„Aproape 5.000 de pompieri vor fi la datorie, zilnic, în minivacanţa prilejuită de Ziua Naţională şi de sărbătoarea Sfântului Andrei, salvatorii fiind pregătiţi să intervină în orice moment pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, cât şi pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite din partea cetăţenilor”, anunţă Monica Dajbog.
Inspectoratul General de Aviaţie al MAI are la dispoziţie 14 elicoptere pentru misiuni de ordine publică şi aeromedicale, inclusiv pentru transportarea plasmei hiperimune şi a pacienţilor confirmaţi cu SARS-CoV-2. În minivacanţă, 6.000 de jandarmi vor fi în teren pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă, precum şi pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite.
De asemenea, Jandarmeria Română, prin structurile specializate de intervenţie montantă, va acorda o atenţie deosebită zonelor care prezintă riscuri pentru siguranţa turiştilor, 250 de jandarmi montani fiind pregătiţi să intervină în situaţii de urgenţă.
Șoferii sunt avertizați în mod special să respecte regulile de circulație. Polițiștii rutieri vor acționa, zilnic, cu aparate radar în întreaga țară, inclusiv cu dispozitivele TrueCam, pentru prevenirea accidentelor de circulație și menținerea unei atitudinii prudente în trafic.
Supravegherea minivacanței de Sfântul Andrei: Ce recomandări au polițiștii pentru șoferi
Polițiștii au și recomandări pentru șoferi, în special pentru situațiile în care condițiile meteo sunt dificile iar aglomerația se va transforma în ambuteiaje cale de mai mulți kilometri:
- Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic, în special când se merge în coloană şi nu uitaţi de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.
- Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă, se dovedesc extrem de periculoase.
- Respectaţi regimului legal de viteză! Poliţiştii rutieri reamintesc că viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile de drum sau trafic reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere în România.
- Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
- Pe autostradă, păstrați o distanță suficientă față de autovehiculul din fața, schimbați banda de circulație doar după ce v-ați asigurat temeinic și ați semnalizat această intenție. Sunt interzise: oprirea nejustificată și circulaţia pe banda de urgenţă – creează situații periculoase pentru participanții la trafic și se sancţionează.
Astfel de desfășurări de forțe sunt obișnuite cu ocazia sărbătorilor. În vară, în minivacața de 1 iunie, Ministerul de Interne a anunțat o desfășurare de forțe copleșitoare.