Demarează o nouă sesiune a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus. Care sunt bugetele alocate?

Publicat: 04 05. 2022, 08:38
Actualizat: 04 05. 2022, 08:41

Administraţia Fondului de Mediu (AFM) a anunțat că va demara o nouă sesiune de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic şi Rabla Plus. Această etapă va începe pe data de 13 mai și se va întinde până la sfârșitul lunii.

În toată această perioadă persoanele fizice vor putea să se înscrie în cadrul cele două programe la dealerii auto autorizați. În schimb, persoanele juridice își vor putea depune dosarele de finanțare prin intermediul aplicației informatice puse la dispoziție de AFM.

Care vor fi bugetele pentru noua sesiune Rabla Clasic și Rabla Plus?

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

AFM a reconfigurat etapele de desfăşurare a celor două programe de finanțare ca urmare a modificării soft-ului de înscriere. Această decizie a fost luată pentru a veni în sprijinul persoanelor care doresc să obțină finanțare prin cele două programe de finanțare pentru stimularea înnoirii parcului auto național.

Astfel, potrivit noului calendar, prima sesiune din noua configurație va avea loc în perioada 13-31 mai 2022, se precizează într-un comunicat de presă AFM.

Potrivit sursei citate, pentru facilitarea obţinerii finanţării, bugetele alocate persoanelor juridice vor fi divizate. Unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice vor beneficia de sume dedicate acestora, ţinând cont de procedurile de achiziţie publică pe care entităţile respective trebuie să le desfăşoare.

În plus, AFM a desfăşurat o analiză a celor două programe de la demararea acestora, în anul 2020, și până în prezent. Astfel, au fost identificate sume neutilizate, care vor putea fi puse la dispoziţie pentru noile sesiuni de înscriere. În aceste condiții, bugetele pentru această sesiune, rezultate în urma suplimentării şi care vor fi puse la dispoziţie, vor fi:

  • Programul Rabla Clasic – beneficiari persoane fizice: 335,5 milioane de lei;
  • Programul Rabla Clasic – beneficiari persoane juridice: 123 de milioane de lei;
  • Programul Rabla Clasic – beneficiari UAT-uri şi instituţii publice: 50 de milioane de lei;
  • Programul Rabla Plus – beneficiari persoane fizice: 262 de milioane de lei;
  • Programul Rabla Plus – beneficiari persoane juridice: 190,3 milioane de lei;
  • Programul Rabla Plus – beneficiari UAT-uri şi instituţii publice: 100 de milioane de lei.

Calendarul de desfăşurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe sunt disponibile pe site-ul oficial AFM. Tot aici sunt menționate şi sumele alocate pentru fiecare categorie de solicitanţi, precum și listele cu producătorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu AFM.