DeLorean DMC-12: O mașină legendară cu influențe românești – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 10 feb. 2023 Știri auto

DeLorean DMC-12 este o legendă în industria auto. Mașina a devenit celebră datorită filmului Back to the Future, ajungând să aibă fani în toată lumea.

Aducem în atenția dumneavoastră un exemplar de DeLorean DMC-12 din 1982. Compania americană a produs aceste mașini doar trei ani, între 1981 și 1983. Compania DeLorean a fost creată de John DeLorean, fiul unui român, anume Zaharia Delorean. La momentul apariției sale, mașina costa echivalentul a 75.000 de dolari la cursul monetar actual.

Mașina avea un șasiu din oțel, cu o structură realizată din fibră din, iar panourile caroseriei erau confecționate din oțel inoxidabil. Aceste panouri nu sunt vopsite și, de-a lungul perioadei de fabricație, au existat și câteva exemplare placate cu aur.

Exteriorul avea forme pătrățoase, cu faruri simple, cu halogen, și bare de protecție din plastic. Jantele au dimensiuni diferite, cele din spate fiind mai late decât cele montate pe puntea față. De asemenea, și diametrul diferă. În timp ce cele de pe față măsoară 14 inch, iar cele din spate măsoară 15 inch în diametru.

Partea din spate avea stopuri care aduc aminte de un cub rubic, iar motorul are un capac cu sloturi orizontale.

DeLorean DMC-12 avea design futurist, dar performanțe modeste

Motorul mașinii era montat în spate, la fel ca la Porsche 911. Sub capotă se afla un motor V6 PRV (Peugeot-Renault-Volvo), care dezvolta 132 CP și 207 Nm cuplu. Erau oferite două tipuri de transmisie: una manuală cu cinci trepte și una automată cu trei trepte de viteză. Mașina din prezentarea noastră are cutia automată, fiind cele mai rare exemplare.

Mașina nu era foarte rapidă. Exemplarele cu transmisie manuală atingeau 100 km/h în 8,8 secunde, iar cele echipate cu transmisia automată erau și mai lente.

Ușile speciale dezvăluie un interior simplist

Într-adevăr, ușile sunt atracția principală a acestei mașini. Ele se deschid în sus, la fel ca la Mercedes-Benz 300SL Gullwing. Ele dezvăluie un interior destul de simplu. Multe dintre suprafețe, inclusiv scaunele, sunt acoperite cu piele gri. Volanul este simplu, cu trei spițe și fără airbag. Nici pasagerul nu beneficiază de airbag, iar torpedoul este împrumutat de pe modelele Volkswagen.

Chiar dacă nu este cea mai performantă sau mai calitativă mașină, rămâne un vehicul emblematic al industriei auto. O mașină imortalizată în filme, înconjurată de polemici, născută din viziunea fiului unui român.

VIDEO

Video: Luci Popa

Text: Ionuț Vîlciu


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult
Luci Popa
Luci Popa
Pasionat de mașini de când a primit prima revistă, Luci a îmbrățișat jurnalismul auto în toate formele sale, print, online, video, social media și TV. citește mai mult

Comentarii
Inchide