Preşedintele ASF a declarat că instituţia pe care o conduce intenţionează să transforme mecanismul decontării directe dintr-unul opţional, cum este acum, într-unul obligatoriu. În acest moment, asiguraţii pot opta pentru clauza de decontare directă, prin care aceştias pot obţine despăgubiri direct de la societatea de asigurare la care au încheiat poliţa RCA.
Motivele care stau la baza acestei decizii sunt, potrivit lui Leonardo Badea, preşedintele ASF, creşterea încrederii consumatorilor, diminuarea fenomenelor de hazard moral şi de selecţie inversă şi îmbunătăţirea comportamentului şoferilor în trafic.
„Consiliul ASF nu a luat încă o decizie, dar cântărim cu multă grijă şi dăm multă atenţie avantajelor pentru asiguraţi şi pentru reglarea pieţei pe care această soluţie le-ar putea avea. Dacă ar fi obligatorie decontarea directă credem că s-ar diminua foarte mult fenomenele de hazard moral şi selecţie adversă, clientul fiind mult mai interesat de calitatea şi promptitudinea serviciilor asiguratorului şi nu doar de preţul poliţei aşa cum se întâmplă în prezent”, a declarat Leonardo Badea.
În prezent, cei mai mulţi clienţi de asigurări obligatorii (RCA) optează pentru cele mai ieftine oferte de pe piaţă, ştiind că nu ei se vor lupta să obţină banii de la asigurator în cazul unui accident, ci celălalt şofer implicat într-un accident. Acest fenomen s-ar schimba considerabil dacă beneficiarul serviciilor plătite ar fi chiar cel care achiziţionează poliţa RCA.
Acesta a mai adăugat că pe viitor speră ca în România să devină din ce în ce mai populare asigurările cu componentă telematică – în care utilizatorii acceptă să le fie monitorizat comportamentul la volan prin intermediul unui dispozitiv de tip „cutie neagră” care să înregistreze parametrii maşinii şi stilul de conducere.
Schimbarea discutată la nivelul ASF ar putea însemna costuri maimari pentru cei asiguraţi, prin includerea în poliţă a clauzei de decontare directă, care în acest moment este opţională şi este plătită doar de cei interesaţi. La nivelul anului 2018, doar 300.000 de asigurări RCA din totalul de aproape 6 milioane au inclus clauza de decontare directă. Costurile suplimentare ale acesteia au fost de circa 92 de lei anual.