De unde se ridică permisul suspendat? Acte necesare pentru redobândirea carnetului auto

Autor: Radu Țuțulan 20 mai 2024 Știri auto
De unde se ridică permisul suspendat? Acte necesare pentru redobândirea carnetului auto

Când un conducător auto acumulează mai multe puncte de penalizare sau comite abateri grave de circulație, rămâne fără permis pentru o perioadă. Iată ce acte sunt necesare pentru redobândirea carnetului auto și de unde se ridică permisul suspendat.

Procedura de redobândire a permisului auto suspendat este diferită, în funcție de cauzele care au dus la reținerea carnetului. Iar perioada de suspendare variază, de asemenea, în funcție de abatere.

De exemplu, dacă un șofer a fost prins băut la volan, poate aștepta ani de zile pentru a avea din nou dreptul să conducă o mașină. Și va avea nevoie de acceptul instanței de judecată.

Dacă, însă, a acumulat mai multe puncte de penalizare, poate redobândi carnetul după doar o lună, cu o simplă cerere.

Cât timp este permisul suspendat pentru alcool?

Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice e încadrată la contravenție atunci când:

  • concentrație alcoolică în aerul respirat e între 0.01 și 0.40 mg/l;
  • concentrația alcoolică în sânge e până între 0.01 g/l și 0.80 g/l.

În această situație, șoferul va primi între 9 și 20 de puncte de amendă. Iar permisul va fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului e considerată infracțiune când:

  • concentrație alcoolică în aerul expirat e peste 0.41 mg/l;
  • concentrație alcoolică în sânge e peste 0.80 g/l.

Când se constată comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere e suspendat pe loc. Mai departe, șoferului îi va fi întocmit dosar penal și va fi trimis în judecată, riscând între 1 și 5 ani de închisoare.

Permisul va rămâne suspendat până la pronunțarea sentinței definitive. Iar dreptul de a conduce va fi redobândit conform deciziei judecătorilor.

Cum redobândești permisul suspendat pentru alcool sau droguri

Șoferii care au fost amendați contravențional pentru conducere sub influența alcoolului pot redobândi permisul doar la finalul perioadei de suspendare.

Nu există posibilitatea de a obține o reducere a perioadei de suspendare a carnetului. Iar redobândirea se va face printr-o simplă cerere.

În schimb, în cazul șoferilor care au comis o infracțiune, perioada de suspendare este nedeterminată.

Carnetul va putea fi redobândit fie la sfârșitul cercetării penale, fie după ispășirea pedepsei stabilite de instanța de judecată.

De unde se ridică permisul suspendat?

Pașii pe care trebuie să îi urmeze un șofer pentru a redobândi permisului de conducere suspendat sunt stabiliți de Articolul 219 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002.

Tot aici se stabilește care e procedura pentru a beneficia de reducerea perioadei de suspendare a permisului.

Permisul de conducere suspendat se poate restitui:

  • la expirarea termenului pentru care este suspendat permisul. În această categorie intră șoferii:
    • al căror permis a fost reținut pentru o perioadă de 30 de zile
    • care au săvârșit abateri ce nu permit susținerea unui test teoretic pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului
    • care nu fac demersurile legale pentru a putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare.
  • în urma susținerii unui test teoretic, la expirarea termenului de suspendare. În această categorie se află șoferii al căror permis a fost suspendat pentru:
    • conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, atunci când fapta este încadrată drept infracțiune
    • comiterea unui accident soldat cu pagube materiale, în urma căruia s-a constatat că șoferul consumase băuturi alcoolice
    • trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când barierele sunt în curs de coborâre sau când semnalele acustice și vizuale sunt pornite
    • acumularea a 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data la care permisul de conducere a fost suspendat.

Permisul de conducere se restituie titularului de către autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reședința, în cazul străinilor, când perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce a expirat. În această situație titularul permisului de conducere intră în posesia documentului prezentând dovada înlocuitoare a acestuia, în original, precum și actul de identitate”, stabilește Art. 244 din Regulamentul de aplicare a legii 195/2002.

Cum se poate reduce perioada de suspendare a unui permis auto

Șoferii al căror permis de conducere auto a fost suspendat pentru o perioadă de 60 sau 90 de zile, au posibilitatea de a solicita reducerea acestui termen.

Abaterile pentru care îți poți redobândi mai repede permisul suspendat sunt:

  • nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale
  • depășirea sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului
  • nerespectarea regulilor referitoare la prioritatea de trecere
  • circulația pe sens opus, cu excepția cazului în care se efectuează o manevră de depășire
  • conducerea sub influența băuturilor alcoolice, atunci când fapta nu este încadrată drept infracțiune
  • nerespectarea restricțiilor de circulație pe un anumit segment de drum.

De asemenea, perioada de suspendare a permisului auto se poate reduce și în cazul șoferilor care au depășit cu 50 km/h viteza regulamentară, însă doar prin îndeplinirea a două condiții:

  • viteza cu care șoferul a circulat să nu fie mai mare de 70 km/h.
  • dacă viteza de deplasare a fost mai mare cu 70 km/h, șoferul să nu fi fost sancționat în ultimele 12 luni pentru aceeași abatere.

Acte necesare pentru redobândirea permisului

Șoferii al căror permis de conducere a fost suspendat pentru o perioadă de 60 sau 90 de zile, pot obține, în urma susținerii unui examen teoretic, reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile.

De această reducere pot beneficia doar conducătorii care dețin permis de conducere de mai mult de un an și care nu au beneficiat de această metodă de reducere în ultimii 3 ani.

Susținerea examenului teoretic de redobândire a permisului se face în reședința de județ unde s-a emis carnetul de conducere. După susținerea și promovarea sa, actele doveditoare se vor trimite pe raza IJP-ului în care a fost săvârșită fapta.

Actele pe care trebuie să le prezinți pentru a redobândi permisul suspendat sunt:

  • copie după dovada de conducere, față/verso
  • copia cărții de identitate
  • dovada de achitare a amenzii primite
  • cerere-tip, în care soliciți reducerea perioadei de suspendare.

După expirarea celor 30 de zile și după aprobarea cererii, permisul va putea fi ridicat, pe baza dovezii de conducere și a cărții de identitate.

Dacă vei comite alte abateri care duc la suspendarea permisului, în următoarele două luni de la data restituirii sale, dreptul de a conduce un autovehicul îți va fi suspendat din nou, iar la termenul inițial se vor adăuga 30 de zile de suspendare.

Perioadele de suspendare a permisului auto

Legea prevede trei perioade distincte pentru care permisul de conducere se poate suspenda.

În funcție de abaterea săvârșită, permisului de conducere poate fi suspendat până la 120 de zile.

Dacă șoferul a comis mai multe abateri care impun suspendarea dreptului de a conduce, aceste perioade se însumează.

De exemplu, dacă un șofer circulă cu 130 km/h în localitate și se stabilește că a consumat alcool, în limitele contravenționale, va avea permisul suspendat peste 200 de zile.

Pentru că va primi o sancțiune de suspendare de 90 de zile pentru consum de alcool și alte 120 de zile pentru depășirea cu peste 70 km/h a vitezei legale.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide