De multe ori, schimbările bruște de temperatură provoacă aburirea geamurilor. Însă, există mai multe modalități prin care șoferii pot scăpa de această probleme. Iată din ce cauză se aburesc geamurile mașinii pe interior și cum poți să le dezaburești în doar câteva secunde.
Una dintre problemele des-întâlnite, mai ales la mașinile vechi, este aburirea geamurilor pe interior.
Acest fenomen reduce vizibilitatea, iar pe măsură ce se accentuează, devine chiar periculos.
În sezonul rece, temperatura aerului exterior scade, iar când în mașină e pornită căldura, se produce condensul. Uneori, același lucru se întâmplă și în sezonul cald, când afară plouă.
Astfel, în momentul în care geamurile reci intră în contact cu aerul cald al ventilației sau al respirației pasagerilor, se formează condensul și se aburesc geamurile.
Una dintre cauzele frecvente cauze care duc la aburirea geamurilor este filtrul de polen îmbâcsit. În mod normal, acesta trebuie înlocuit înaintea sezonului rece, pentru a permite o circulație a aerului optimă în habitaclu.
O altă cauză poate fi o defecțiune a sistemului de climatizare sau ventilație. De asemenea, pe gurile de admisie ale aerului, aflate la majoritatea mașinilor la baza parbrizului, se pot depune frunze sau alte mizerii. Acestea pot bloca prizele de aer.
Un alt motiv pentru care geamurile se aburesc poate fi acumularea de apă sau zăpadă pe preșuri sau în mochetă. Când începe să se evapore, poate apărea fenomenul de aburire a geamurilor.
Pentru a dezaburi geamurile mașinii, în mod normal e suficient să pornești ventilația. Dar, este posibil ca uneori asta să înrăutățească situația, cel puțin în primă fază.
Dar, dacă nu ai prea mult timp la dispoziție, poți dezaburi geamurile mașinii în doar câteva secunde. Pentru asta trebuie să pornești aerul condiționat, setat pe o temperatură confortabilă (18 – 24 grade).
Dacă geamurile nu se dezaburesc, înseamnă că e posibil ca mașina să aibă o problemă la sistemul de ventilație sau climatizare.
O altă variantă, denumită „metoda NASA”, este aceasta:
Desigur, există și variante de prevenire a formării condensului, precum folosirea unor tratamente de specialitate sau a unor spray-uri anticondens.
Însă, pe internet există și alte variante, sugerate de diverși șoferi, pentru a preveni formarea condensului: