De ce scârțâie plăcuțele de frână noi sau vechi? Cum îți dai seama că trebuie înlocuite

Autor: Radu Țuțulan 09 iul. 2024 Știri auto
De ce scârțâie plăcuțele de frână noi sau vechi? Cum îți dai seama că trebuie înlocuite

Sunetul strident pe care îl scot plăcuțele de frână, noi sau vechi, este deranjant atât pentru șofer cât și pentru cei din exteriorul mașinii. Iată de ce scârțâie frânele și cum îți dai seama că trebuie înlocuite.

Probabil că orice șofer se gândește, atunci când aude un sunet strident, anormal, că ceva nu funcționează cum trebuie. Și, în principiu, cam așa e, pentru că frânele nu ar trebui să scârțâie.

Însă, atunci când se aude acest sunet deranjant, nu e neapărat o problemă. Poate fi un avertisment sau, pur și simplu, materialul să fie unul prea dur.

De ce scârțâie plăcuțele de frână noi sau vechi?

Există multe motive care pot provoca acest sunet neplăcut.

Plăcuțele de frână noi sau vechi scârțâie, în general, din următoarele cauze:

  • sunt fabricate dintr-un material prea dur;
  • ferodoul este prea uzat;
  • nu există plăcuțe anti-vibrații;
  • discul de frână s-a uzat;
  • plăcuțele sau discurile de frână nu se potrivesc.

În trecut, scârțâitul plăcuțelor de frână era destul de întâlnit la foarte multe mașini. Pentru că materialele din care erau fabricate plăcuțele determina producerea acestor zgomote.

Însă, tehnologia a evoluat, iar acum aceste plăcuțe, saboți și discuri de frână se fabrică din materiale mai moi.

Când trebuie înlocuite plăcuțele de frână

În funcție de materialele din care sunt realizate aceste plăcuțe de frână, au o durată mai mică sau mai mare de exploatare.

Majoritatea producătorilor recomandă înlocuirea plăcuțelor după 10.000-15.000 de kilometri. Iar unele brand-uri premium pot fi folosite chiar și 25.000-30.000 de kilometri.

Însă, nu trebuie să ne luăm după aceste recomandări, ci să verificăm, o dată la ceva timp, grosimea plăcuțelor. Pentru că, de exemplu, cei care conduc mai agresiv, ar putea fi obligați să le înlocuiască și după 3.000-4.000 de kilometri.

Grosimea plăcuțelor de frână nu trebuie să fie mai mică de 0.30 cm, deci trebuie înlocuite când se apropie de această limită.

Cum îți dai seama că frânele trebuie înlocuite

Mașinile moderne sunt dotate cu senzori care te avertizează când plăcuțele s-au uzat. Însă, șoferii care nu au acces la această tehnologie trebuie să se bazeze pe alte detalii.

Unele plăcuțe au o mică tijă metalică, care, atunci când plăcuțele s-au tocit, zgârie discul de frână. Inițial, se va auzi un ușor scârțâit la fiecare frânare. Dar, pe măsură ce se tocește și mai mult plăcuța, tija aceasta va produce un sunet tot mai strident.

Un alt indicator al plăcuțelor tocite este distanța de frânare.

De exemplu, în general, un autoturism care rulează cu 50-60 km/h, oprește în mai puțin de 20 de metri. Când plăcuțele de frână sunt noi, roțile „îngheață” în momentul în care e apăsată pedala de frână.

Dar, când acestea sunt uzate, șoferul va observa că frânarea se face mult mai lent, deci pe o distanță mai mare.

Astfel, un alt semn că trebui să înlocuiești plăcuțele de frână este apăsarea pedalei de frână la maximum. Dacă mașina nu se înfrânează decât atunci când ai ajuns cu pedala pe podea, clar, trebuie înlocuite plăcuțele.

De asemenea, când plăcuțele ajung „la capăt”, metalul care va intra în contact cu discul de frână va produce un zgomot destul de puternic. În plus, în volan se va simți o vibrație anormală. Asta înseamnă că deja s-a ajuns în faza critică. Deci, mașina trebuie dusă imediat în service.

Ce sancțiune primești dacă ai plăcuțele de frână prea uzate

Șoferii care au plăcuțele de frână prea uzate, riscă amendă, permis suspendat și talon reținut. Pentru că aceasta este considerată o problemă gravă a sistemului de frânare.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile […] conducerea vehiculului cu deficiențe periculoase la sistemul de frânare”, se arată în Art. 102 din OUG 195/2002.

Pentru a redobândi talonul, proprietarul mașinii trebuie să facă dovada remedierii deficienței.

Vehiculul trebuie prezentat la una dintre reprezentanțele teritoriale ale Registrului Auto Român pentru verificarea sistemelor la care au fost constatate defecțiuni. După ce se constată remedierea defecțiunilor, reprezentantul RAR va menționa acest lucru pe originalul dovezii înlocuitoare a certificatului de înmatriculare”, se precizează pe site-ul RAR.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide