De ce prețul acțiunilor Tesla scade deși rezultatele raportate sunt excepționale?

Autor: George Cristea 10 mai 2021 Știri auto

Mulți se întreabă de ce prețul acțiunilor Tesla scade deși rezultatele raportate pe primul trimestru sunt excepționale. Scepticismul investitorilor are mai multe cauze, dar cea mai importantă este că o sursă importantă de venit pentru Tesla va dispărea în curând.

Intră în Galeria FOTO

Elon Musk a prezentat rezultatele financiare ale Tesla pe primul trimestru, iar acestea au fost remarcabile. Mai mult, producătorul american de mașini electrice a anunțat că fabricile sale abia fac față cererilor de mașini, întreaga producție fiind deja sold-out pe următoarele două luni. Cu toate acestea, investitorii par să nu fi fost impresionați de Powerpoint-ul lui Musk, iar cotația acțiunilor Tesla a luat-o la vale în ultimele două săptămâni.

Motivul are legătură cu faptul că rezultatele bune prezentate luna trecută nu au legătură cu obiectul principal de activitate al Tesla – producția de mașini. O mare parte din profitul net obținut pe primul trimestru se datorează vânzării de Bicoin, o mișcare speculativă care nu este văzută cu ochi buni de Wall Street. O altă parte este obținută din vânzarea de certificate de mediu către producătorii auto tradiționali, un model de business considerat nesustenabil.

Prețul acțiunilor Tesla scade. Care este motivul?

Într-adevăr, Tesla (și cotația acțiunilor sale) a primit o lovitură puternică din partea principalului său client de certificate de mediu, FCA. După fuziunea cu PSA în cadrul grupului Stellantis, FCA a anunțat că nu va mai avea nevoie de certificatele Tesla pentru a se încadra în țintele de emisii stabilite de Uniunea Europeană. Potrivit șefului Stellantis, Carlso Tavare, grupul franco-italiano-american se va încadra de anul viitor în țintele de emisii impuse.

„Nu vom mai avea nevoie să apelăm la credite  europene de CO2, iar FCA nu va mai avea nevoie să apeleze la Tesla sau la alții”, a declarat Tavares pentru publicația franceză Le Point.

Mișcarea va lăsa, fără doar și poate, un gol mare în bilanțul contabil al Tesla în 2022. FCA a plătit Tesla circa 2,4 miliarde de dolari între 2019 și 2021 pentru certificate de mediu. Din fericire, FCA nu este singurul client al Tesla pentru certificatele de mediu. General Motors este, de asemenea, clientul Tesla în SUA, iar Honda, în Europa.

Ultimele zvonuri arată că și Volkswagen ar putea apela la Tesla pentru certificate de mediu ale Tesla pentru piețele din Statele Unite și China, unde grupul german nu vinde suficiente mașini electrice pentru a se încadra în valorile de emisii impuse. Vom vedea dacă acest zvon se confirmă și cum va influența acesta prețul acțiunilor Tesla în perioada următoare.


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide