De ce motorul consumă prea mult ulei? Cum îți dai seama dacă e o problemă gravă | VIDEO

Autor: Radu Țuțulan 20 iun. 2024 Știri auto
De ce motorul consumă prea mult ulei? Cum îți dai seama dacă e o problemă gravă | VIDEO

Mulți șoferi se confruntă cu această problemă, motorul consumă prea mult ulei. Dar, asta e ceva normal, sau ar putea fi o problemă mecanică destul de serioasă?

Cel puțin o dată pe an, șoferii ar trebui să facă o revizie a mașinii. Ceea ce presupune, în afară de o verificare generală, înlocuirea uleiului de motor și a filtrelor.

În mod normal, cantitatea de ulei evacuată ar trebui să fie aproximativ aceeași cu cea care a fost pusă la revizia trecută. Numai că, sunt cazuri în care se constată că motorul a „mâncat” jumătate din ulei sau chiar mai mult.

De ce consumă motorul prea mult ulei?

Uleiul nu dispare pur și simplu, ci sunt mai multe cauze care duc la pierderea acestuia.

Principalul motiv pentru care mașina ta consumă prea mult ulei este uzura. Are foarte mulți kilometri, segmenții sunt uzați, cămășile sunt uzate, pistoanele sunt uzate. Deci, uzura excesivă duce la consumul de ulei, chiar și la apariția fumului alb-albastru”, explică cei de la 99Vehicles într-un clip postat pe YouTube.

O altă cauză poate fi tipul de ulei folosit, care nu e potrivit pentru motorul mașinii.

Dacă lubrifiantul e prea subțire, va pătrunde în camera de ardere și puțin câte puțin se va consuma.

Dacă mergi agresiv și ai un ulei subțire, consumul va crește inevitabil. Apoi, mai e și construcția motorului. Sunt motoare care, prin construcție, schimbă cursa la supapă, au un mecanism care umblă pe la compresie, presiune motor, turație. Sunt motoare care, prin construcție, tind să consume ulei”, au mai explicat specialiștii.

Cum îți dai seama dacă motorul consumă ulei excesiv?

Sunt producători auto care susțin, în cartea tehnică a mașinii, că un consum excesiv e de 1 litru la 500 de kilometri. Dar, în realitate, specialiștii spun că ar trebui să ne alertăm când consumul de ulei e de 1 litru la câteva mii de kilometri.

Excesiv e când se duce sub bariera de 1 litru la 2.000-3.000 de kilometri. Mecanic vorbind, consumul de ulei e excesiv când mașina dă fum, nu iese la noxe, devine o povară. Dacă o mașină ar consuma 1L de ulei la 2.000 km, în 30.000 de km bagi 15 litri de ulei”, au mai spus cei de la 99Vehicles.

Practic, faci 3 schimburi de ulei în mers, dacă faci revizia la 30.000 de km.

Cum îți dai seama dacă e o problemă gravă

Dacă mașina nu scoate fum și consumul de ulei e în limita a 1L la 3.000-5.000 km, atunci nu e nicio problemă.

Dacă consumul se accentuează, posibil să încerci să schimbi pistoanele. Mai poți să încerci cu aditivi care ajută la reducerea consumului de ulei. Ce poți face e să îi pui un ulei mai gros, dar numai dacă în cartea tehnică scrie că se poate folosi”, au mai spun experții.

Consumul excesiv de ulei poate duce la distrugerea totală a motorului. Pentru că propulsorul nu va mai fi lubrifiat corespunzător și componentele metalice se vor uza din ce în ce mai tare.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide