De ce motoarele turbo au nevoie de mai mult ulei decât cele aspirate

Autor: Cristian Agatie 09 iul. 2021 Știri auto

Cei care au făcut trecerea de la un motor aspirat la unul supraalimentat au observat o creștere semnificativă a cantității de ulei pe care o au de plată la reviziile periodice. Iată de ce motoarele turbo au nevoie de mai mult ulei decât cele aspirate.

Intră în Galeria FOTO

În urma crizei financiare din 2008, producătorii auto au început să treacă pe scară largă de la motoarele aspirate cu cilindree generoasă la motoare turbo cu capacități cilindrice din ce în ce mai mici. Fenomenul de downsizing este cel care ne-a adus motoarele de 1,0 litru cu trei cilindri pe Dacia Duster, despre care foarte mulți cititori Promotor au spus că sunt „motoare de drujbă”.

Cei care au trecut de la un motor aspirat mai mare (să zicem 1,6 litri sau chiar mai mult) la unul turbo cu cilindree mică (în unele cazuri de numai 1,0 litru) au fost uimiți să constate că motorul mașinii lor are nevoie de mult mai mult ulei la schimbul periodic, cu toate că motorul este mult mai mic.

De ce motoarele turbo au nevoie de mai mult ulei: Explicația științifică

Acest lucru este unul normal, având în vedere complexitatea mai mare a motoarelor supraalimentate. Turbinele folosite pentru supraalimentarea motoarelor se rotesc la turații extrem de mari și au nevoie de o ungere corespunzătoare. Prin urmare, circuitul de ungere trebuie să ia în considerare această nevoie, ceea ce înseamnă conducte pentru transportul uleiului la turbină.

Volumul de ulei înghițit de aceste conducte depinde de mărimea motorului (mărimea circuitului de ungere și distanța la care se află turbina de blocul motor). Ca să complice și mai mult lucrurile, motoarele turbo au nevoie de un radiator pentru ulei. Acesta este necesar pentru că turbina poate atinge temperaturi extrem de ridicate (este antrenată de gazele de ardere, la urma urmei). Prin urmare, uleiul aflat în contact cu aceasta trebuie răcit înainte de ajunge înapoi în motor.

Dimensiunile radiatorului sunt calculate astfel încât să asigure răcirea eficientă a uleiului. Ca idee, cu cât este mai mare, cu atât acesta va înghiți mai mult ulei. Mai mult ulei înseamnă un transfer de căldură mai bun, deci producătorii nu se vor zgârci la acest capitol. Prin urmare, adunând capacitatea radiatorului de ulei cu cea a conductelor de lei necesare funcționării turbinei, rezultă o cantitate suplimentară de ulei care se adaugă celei necesare unui motor aspirat, chiar și cu o cilindree mai mare.


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide